Foto: TT

Nära hälften rädda för nya terrordåd

Uppdaterad
Publicerad

Nära hälften av svenskarna är rädda för ett nytt terrorattentat mot Sverige, men andelen oroliga är konstant. Det visar en ny undersökning från Novus på uppdrag av SVT Nyheter.

Trots att Sverige nyligen drabbades av ett terrorattentat, så har svenskarnas rädsla för ett nytt dåd inte ökat. Den nya mätningen gjordes mellan den 4 och 10 maj i år och 1.045 personer fick besvara frågan: Hur pass orolig är du för att det ska ske ytterligare ett terrorattentat mot Sverige? 

Ingen skillnad

Undersökningen som genomfördes en dryg månad efter dådet på Drottninggatan den 7 april, som kostade fem personer livet svarade. 42 procent av svenskarna är mycket eller ganska oroliga för att ett nytt terrorattentat. 26 procent är lite eller inte alls oroliga. 

LÄS MER: De var där när terrorn slog till

Resultatet i undersökningen är identiska med den undersökning som gjordes veckan efter terrordådet i Stockholm.  Enligt Torbjörn Sjöström beror det på att merparten av svenskarna upplever Sverige som ett land med hög grundtrygghet. 

– Det som hände i Stockholm var en isolerad händelse, som hade kunnat bli mycket värre. Men vardagen återkom snabbt efter dådet och jag tror att det begränsade oron. 

”Är luttrade”

I Novus undersökning framkommer det också att kvinnor är mer oroliga än män och att äldre är mindre oroliga än yngre, liksom att storstadsbor i större utsträckning är rädda för terrordåd än glesbygdsbor. Oron var lägre bland stockholmare än boende i södra Sverige. 

LÄS MER: Ökat förtroende för polisen efter dådet

– Jag upplever det som Stockholmsborna är luttrade. Man oroar sig inte i samma utsträckning, säger Torbjörn Sjöström. 

SD-väljare räddast

De som sympatiserar med Sverigedemokraterna är mer oroliga för terrordåd än övriga riksdagspartiers sympatisörer.

Torbjörn Sjöström säger att Sverigedemokraternas väljare i större utsträckning än andra oroar sig för ämnen som brottslighet och invandring och att det även visar sig när det kommer till rädsla för terrordåd. 

– De drar helt enkelt till sig väljare som är oroliga för samhällsutvecklingen. 

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1.045 intervjuer på ett riksrepresentativt urval i åldrarna 18-79 år under perioden 4-10 maj 2017.

Frågan var: Hur pass orolig är du för att det skall ske ett ytterligare terrorattentat mot Sverige?

Så här svarade de tillfrågade:

Mycket orolig – 12 procent

Ganska orolig – 30 procent

Varken orolig eller inte orolig – 31 procent

Lite orolig – 15 procent

Inte alls orolig – 11 procent

Vet ej – 1 procent

Källa: Novus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet