Näringsdryck kan hjälpa alzheimersjuka

Uppdaterad
Publicerad
En näringsdryck framtagen av amerikanska forskare visar sig nu kunna bromsa förlusten av minnet hos alzheimersjuka och kan komma att finnas på den europeiska marknaden redan i höst.

En ny studie från det amerikanska universitetet MIT, som just publicerats, visar att en daglig dos av en näringsdryck bestående avvitaminer och nyttiga fetter som finns i grönsaker, fisk, kött och nötter kan ge minnet tillbaka till patienter som är i ett tidigt stadium av sjukdomen Alzheimer. Det är ett resultat som överraskat demensforskare på Karolinska Institutet.

–Jag trodde från början inte speciellt mycket på det. Den här coktailen som man tar av vitaminer, fetter och omega-3, det har vi ju normalt i vår kost men här får man naturligtvis en mycket högre koncentration. Det kanske är det som ger effekten, säger Bengt Winblad professor vid Karolinska Institutet

Kan bli tillgänglig till hösten

Hos den som har alzheimer förtvinar nervtrådarna så att de inte längre har kontakt med varandra och resultatet blir att minnet försvinner så att den  drabbade till slut inte kommer ihåg nästan någonting. Men den här hälsodrycken verkar göra att nervtrådarna växer igen så att de får kontakt med varandra.

Patentet till drycken finns i USA men licensen att tillverka den finns hos ett företag i Nederländerna och på Karolinska tror man att drycken kan finnas tillgänglig för de sjuka redan till hösten.

–Jag tror att man kanske kan hålla sig på en bättre nivå en längre tid och man kanske också kan förstärka effekten av de fyra registrerade läkemedel vi har i dag, säger Bengt Winblad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer