Av 120 olika frukter och grönsaker som testades fick 64 betyget dåligt. Ingen klassificerades som bra eller utmärkt. Av 33 tomater innehöll 28 så mycket vatten att de inte dög att göra juice av.
Lika dåligt var det med 18 av 24 morötter och med vart tredje äpple och var tredje apelsin. Det är den första mätningen i sitt slag i Sverige.
Sötma betyder kvalitet
Ett sätt att undersöka fruktens kvalitet är att mäta fruktjuicens sötma, ju sötare frukten smakar desto mer vitaminer och mineraler innehåller den.
Sötma och kvalitet mäts med ett mätinstrument, en refraktometer, som används av odlare och grossister i hela världen och värdena presenteras sedan enligt Brix-skalan, ju högre värden desto godare och nyttigare frukter.
Förra året föreslog EU-kommissionen en Brix-standard för äpplen men mötte motstånd från odlarna, bland annat i Sverige, som tyckte att nuvarande regler räcker.
Inte bättre på Östermalm
Hos viss frukt ökar fruktsockret och sötman efter skörd. Det gäller bland annat äpplen, tomat, morötter, banan och kiwi. Men inte för paprika, gurka och citrusfrukter. Men de tester som SvD utförde på frukt som lagrats en vecka var dock Brix-värdena oförändrade.
Fruktsockret hjälper frukten att bilda andra näringsämnen, men hos en bruten frukt tillkommer inga nya mineraler.
Undersökningen genomfördes i de fem största butikskedjor, men ett jämförande stickprov av äpplen, gurka och tomater i Östermalmshallen i Stockholm visade inte bättre resultat.
Ekologiskt odlad frukt visade sig inte vara nämnvärt bättre än övrig frukt och SvD fann heller inget samband mellan pris och kvalitet.
I detta test hittade man bara godkända produkter bland äpplen och morötter: Icas Royal gala-äpplen från Sydafrika/Nya Zeeland och Coops och Hemköps morötter.