Foto: TT

Nasa: 2016 blev varmaste året hittills

Uppdaterad
Publicerad

Siffror från Nasa och den brittiska vädertjänsten bekräftar vad man misstänkt – 2016 blev det varmaste året någonsin.

Förra året var varmare än förut från starten så det var så tidigt som i maj 2016 som forskare började förutspå att det skulle bli det varmaste året någonsin. Fullständiga siffror från Nasa visar nu på att 2016 höll en medeltemperatur på 0,07 grader varmare än 2015. Det gör att 2016 slår värmerekord, vilket nu skett tre år i rad, skriver BBC News.

Värmerekordet beror delvis på väderfenomenet El Niño med sina varma vindar som var extra kraftiga i år. Men den huvudsakliga orsaken till uppvärmningen var koldioxidutsläpp.

– 2016 har slagit 2015 med nästan 0,1 grader vilket kanske inte verkar som särskilt mycket men i jämförelse från ett år till nästa är det faktiskt en enorm skillnad, säger Dr Gavin Schmidt på Nasa till BBC News.

Människans effekt är störst

Han menar att El Niño har haft en viss effekt men tillstår:

– Vi ser att över tid har dessa uppvärmningar skett på grund av växthusgaser.

Han får medhåll av klimatforskaren Michael Mann vid Pennsylvania State University, att det är människan som ligger bakom klimatförändringarna.

– De rekordvarma åren vi har sett de senaste decennierna kan enbart förklaras av människans beteende. Effekten av mänsklig påverkan på klimatet är inte längre subtil. Den är klar som dagen och så är dess effekter i form av rekordöversvämningar, torka, superstormar och bränder, säger han till The Guardian.

Forskare spår samtidigt att 2017 troligtvis inte kommer att slå värmerekordet från 2016 men lär hamna bland de fem varmaste åren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet