14.000 barn på mellanstadiet och högstadiet har en frånvaro på över 20 procent eller mer. Arkivbild. Foto: TT

Nästan 50.000 barn är borta från skolan

Det är betydligt fler barn – uppemot 50.000 – som är hemma från skolan än vad som tidigare är känt. Det visar en ny undersökning som tar upp också giltig frånvaro. För barnen kan det få stora konsekvenser för hur de klarar skolan.

Skolinspektionen konstaterade nyligen att 20.000 elever är borta från skolan upprepade gånger utan giltig anledning. Men i själva verket är betydligt fler barn borta om man räknar in också giltig frånvaro. En Sifo-undersökning från bland annat Skandia visar att uppemot 50.000 barn är hemma från grundskolan minst 10 procent av tiden.

– Det kanske inte är problematiskt för vissa elever att vara borta. Men för andra som kanske har en tuff situation med mobbning så kan det vara så att en förälder väljer att sjukskriva sitt barn, säger Lena Hök, hållbarhetschef vid Skandia.

Över 20 procents frånvaro

– Även giltig frånvaro kan vara nog så besvärlig. Om man har varit borta länge så har man varit borta länge, och det är svårt både för skolor och familjer att arbeta i kapp, säger Aggie Öhman, grundare till organisationen Prestationsprinsen som jobbar med frågor kring barn och skola.

Skolor och huvudmän måste bli bättre på att hålla koll på barns frånvaro är budskapet från Skandias stiftelse Idéer för livet och organisationen Prestationsprinsen som tillsammans beställt rapporten. 14.000 barn på mellanstadiet och högstadiet har en frånvaro på över 20 procent eller mer. 38.000 har en frånvaro på mellan 10 och 19 procent. Frånvaron är större ju äldre barnet är.

Ansvaret ligger hos flera

Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand menar att ansvaret för att få barn till skolan inte bara kan ligga på lärarna.

– Föräldrarna är förstås jätteviktiga. Men också socialtjänsten och elevhälsan. Och samhället måste ju backa upp elevernas rätt och skyldighet att få en riktigt bra utbildning.

Kanske inte klarar skolan

Risken är, enligt rapportförfattarna, att frånvaron i värsta fall leder till att barnet inte klarar skolan.

– Klarar man inte skolan och blir obehörig till gymnasiet så har man markant ökade risker för ett riktigt tufft liv framför sig, säger Lena Hök.

186 kommuner och 487 skolledare har deltagit i undersökningen, som gjorts av Sifo. Den gjordes hösten 2015 och gäller grundskolan. Ogiltig frånvaro är i rapporten sådan som inte har rapporterats av barnets vårdnadshavare.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer