Rasmus Wengberg är rektor på grundskolan Prolympia i Umeå. Foto: Privat/SVT

Nästan 50 elever smittades på en vecka: ”Som en stormvind”

Uppdaterad
Publicerad

Flera regioner larmar om skolutbrott och på flera håll införs distansundervisning för att stävja spridningen av covid-19. Ändå är informationen från Folkhälsomyndigheten densamma – barn är inte drivande i smittan.

– För oss är det svårt att säga något annat än att eleverna smittade varandra, säger Rasmus Wengberg, rektor på högstadieskolan Prolympia i Umeå där 49 barn smittades.

Coronafallen ökar bland barn och unga. Det visar rapporter från både Folkhälsomyndigheten och landets regioner.

Västra Götaland registrerade i förra veckan en ökning på 57 procent i åldersgrupperna 10-19 och i Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport pekas 15-19-åringar ut som den grupp med högst andel smittade.

Småland, Sörmland, Västerbotten, Norrbotten, Stockholm och Västra Götaland har alla rapporterat om klusterutbrott på skolor de senaste veckorna och flera skolor – även för yngre barn – har tvingats övergå till distansundervisning.

”Som en stormvind”

I Västerbotten har man haft 13 skolutbrott de senaste veckorna varav åtta under förra veckan. Värst var situationen på högstadieskolan Prolympia i Umeå – som tvingades stänga ner hela verksamheten innan sportlovet.

– Vi fick information om det första fallet på helgen och då valde vi att skicka hem flera elever. Men smittan hade redan tagit fart, säger Rasmus Wengberg, rektor.

Snart hade 20 av 27 elever i en klass smittats, och när veckan var slut hade sammanlagt 49 elever och fyra i personalen konstaterats smittade med covid-19.

– Vi har haft enstaka fall tidigare men det har aldrig spridit sig till andra elever eller personal. Det här kom som en stormvind och sköljde över oss. Vi hade inte en chans att hinna med, säger Rasmus Wengberg.

Folkhälsomyndigheten: Barn driver inte smittan

För honom är det uppenbart att smittan spreds mellan elever på skolan.

– De pratar ju om att elever inte ska smitta varandra. Men det har de gjort nu, och det har de gjort ordentligt.

Han anser dock inte att Folkhälsomyndighetens rekommendationer om skolan bör ändras.

– Att barn behöver vara i skolan är en linje som jag håller med om. Däremot kanske man måste vara lite försiktigare med den här vetskapen om att barn kan smitta varandra.

Folkhälsomyndigheten: Barn är inte drivande

Enligt Folkhälsomyndigheten finns fortfarande inga tydliga bevis på att barn är drivande i smittspridningen. Att man ser en ökad spridning bland barn beror snarare på att den allmänna smittspridningen ökar.

– Vi ser om man tittar nationellt att det ökar bland barn, men det ökar också bland äldre. Vi tror inte att det är någon skillnad eller att de nya virusvarianter är selektiva på barn, men eftersom varianternas spridning är stor så återspeglar det sig även bland barnen, sa Folkhälsomyndighetens Sara Byfors under dagens presskonferens om coronaläget.

Svårt få information om skolutbrott

SVT:s genomgång visar att flera regioner saknar övergripande information om smittspridningen på skolor. Det förs ingen statistik om utbrott och inrapporteringen till Folkhälsomyndigheten pausades vid årsskiftet. Anledningen är att Folkhälsomyndigheten ansåg att informationen om utbrott var ”svårtolkad” och att det inte gick att fastställa om utbrotten faktiskt skett på skolan, eller någon annanstans.

8 av 21 regioner har svarat på SVT :s frågor om skolutbrott och endast fyra av dem, Gotland, Västerbotten, Örebro och Kalmar, har kunnat ge detaljerad information om utbrott på skolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.