Max 5 kunder är det som tills vidare gäller i en av butikerna i köpcentrumet Emporia i Malmö. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Nästan alla länstyrelser har börjat med pandemilagskontroller

Uppdaterad
Publicerad

Just nu sköter drygt 200 personer all tillsyn av pandemilagen i landet. Det visar SVT:s enkät till landets 21 länsstyrelser.

Det är ett omfattande arbete som bland annat berör alla butiker och gym i landet, och tillsyn av bland annat djurskydd och livsmedel kan behöva stå åt sidan.

De flesta länsstyrelser har nu kommit igång med kontrollerna av efterlevnaden av pandemilagen – flera av dem började nu i veckan. Det visar SVTs enkät.

Av landets 21 länsstyrelser är det tre som svarar att man ännu inte sjösatt kontrollerna, men att man börjat sprida information som också är en del av uppdraget.

Länsstyrelsen i Dalarna har fått i uppdrag att vara nationell samordnare. 

– Efterlevnaden är bra. De flesta försöker följa lagarna men utmaningen kan vara att kunder inte respekterar det som verksamhetsutövarna säger, säger Anna Carlsson, nationell samordnare på länsstyrelsen Dalarna.

200 jobbar med tillsynen

Totalt jobbar drygt 200 personer på landets 21 länsstyrelser med tillsynen. Det varierar från tre upp till omkring 30 personer beroende på län. Flera av de länsstyrelser som SVT pratat med säger att de själva ännu inte vet exakt hur många verksamheter som omfattas av pandemilagen, men att det är många. Bland annat gäller det alla butiker, gym, simhallar och idrottsanläggningar.

Länsstyrelser kommer prioritera efter riskbedömningar, ta in tips från bland annat kommunerna och göra stickprov.

– Vi kommer inte kunna bedriva tillsyn överallt. Det är verksamhetsutövarnas ansvar att följa lagstiftningen. Vi på länsstyrelsen har tillsynsansvar men det är ju upp till verksamhetsutövarna att faktiskt följa lagstiftningen, säger Anna Carlsson.

Digitala kontroller

Flera länsstyrelser svarar att man håller på att rekrytera personal för att klara uppdraget och att de som jobbar med djurskydd, livsmedelskontroller och miljöfrågor fått lånas ut till det nya uppdraget.

Tyvärr kan detta leda till att det blir mindre tillsyn på de områden som inte rör pandemilagen. Men samtidigt menar Anna Carlsson att fler kontroller idag görs digitalt, vilket gjort att de sparar in tid.

– Så vi har sett resursbesparingar också till följd av pandemin, att vi gör tillsyn på nya sätt.

Länsstyrelserna kommer få ekonomiskt tillskott för att klara uppdraget. Besked om hur mycket kommer inom kort, enligt regeringen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den som bryter mot pandemilagen riskerar nu böter. Foto: TT

Den tillfäliga pandemilagen trädde i kraft den 10 januari och ska gälla fram till sista september.

Syftet är att regeringen och andra myndigheter ska få utökade möjligheter att införa åtgärder för att minska smittspridningen.

I anslutningen till lagen kom nya föreskrifter för bland annat butiker, gym och idrottsanläggningar.

De nya föreskrifterna säger att verksamheter måste räkna ut ett maxantal besökare som får vara i lokalen samtidigt, utifrån att alla besökare ska kunna ha 10 kvadratmeter var till sitt förfogande.

Det är länsstyrelserna som står för tillsynen av att föreskrifterna följs.

Verksamheter som bryter mot reglerna riskerar vite och i sista hand stängning.

Källa: Regeringskansliet och Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet