Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På coronasäkert avstånd-länsstyrelsens inspektörer Karl Hallkvist och Sherif Mohamed Foto: Patrik Cegrini/SVT

Följ med de nya pandemi-inspektörerna in på köpcentret

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har länsstyrelsens inspektörer fått ställa om och läsa in sig på den nya pandemilagen. Vi följde med på en informationsinsats på ett av Malmös stora köpcenter.

Det blir mycket skyltkontroll och test av handsprit när vi möter några av länsstyrelsen i Skånes inspektörer på ett stort köpcenter i Malmö.

– Idag är vi mest ute för att informera men skulle det visa sig att det är någonting som måste åtgärdas så försöker vi få dem att frivilligt rätta till bristerna, säger inspektören Karl Hallkvist.

Har fått ställa om

Han är en av de just nu omkring 20 inspektörer på den nya enhet inom länsstyrelsen i Skåne som ska se till att den tillfälliga covid-19 lagen och förordningen följs.

– Syftet är att minska smittspridningen och där har vi en viktig roll – man ser ju hur kämpigt de har det på sjukhusen, säger Karl Hallkvist.

De har fått ställa om från att ha kontrollera livsmedel och djurskydd till att nu informera, ge råd och se till att det inte uppstår trängsel och risk för smittspridning på till exempel gym, sportanläggningar och i butiker.

Se i klippet när vi följde med in på ett köpcenter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet