Hör Rekryteringsmyndighetens generaldirektör Christina Malm samt överbefälhavare Micael Bydén om den utökade mönstringen. Foto: SVT/TT/Jonas Ekströmer

Nästan dubbelt så många kallas till mönstring i år

Uppdaterad
Publicerad

Förra året kallades 6 000 personer födda 1999 till mönstring. I år kommer det bli 11 000 personer födda år 2000 visar nya siffror från Rekryteringsmyndigheten.

Av de som kallas är knappt 8 000 män och drygt 3 000 kvinnor, födda år 2 000. Det är 5 000 fler än förra året.

Värnplikten återinfördes efter beslut förra året sedan den lades i malpåse 2010. Anledningen var att Sveriges säkerhetspolitiska läge försämrats och att Försvarsmakten inte kunde rekrytera tillräckligt många frivilliga soldater.

– Ökningen beror dels på en större beställning från Försvarsmakten och dels att vi dragit lärdomar av det första året med återaktiverad värnplikt och mönstring, säger Christina Malm, Rekryteringsmyndighetens generaldirektör.

Få kvinnor

Av de som kallas till mönstring 2018 är 28 procent kvinnor. Det är en ökning från förra året, men inte så stor andel som överbefälhavaren önskar.

– För mig är det en rent operativ fråga. En jämställd organisation är en bättre organisation. Vi ligger rätt långt ifrån där vi skulle behöva vara. Här kommer den könsneutrala plikten att kunna hjälpa oss, säger ÖB Micael Bydén till TT.

Regeringen ökade antalet

Enligt tidigare beslut, ska minst 4 000 personer om året göra grundutbildningen 2018 och 2019. I november 2017 meddelade regeringen att den vill öka det till 5 000 personer per år.

Från 2020 ska 5 000 göra värnplikten varje år.

Av de drygt 90 000 underlag som förra året skickades ut till personer födda 1999 inför mönstringen var det drygt 6 000 som inte svarade. Av de drygt 84 000 som svarade på frågorna kallades drygt 6 000 till mönstring. Av dem dök sedan drygt hundra personer aldrig upp.

Den som fyller 18 år måste lämna uppgifter om sig själv till mönstringsunderlaget och kan bli skyldig att mönstra och att genomföra grundutbildning med värnpliktenligt lagen om totalförsvarsplikt.

  • Får du brevet med inloggningsuppgifter till mönstringsunderlaget måste du svara på frågorna.
  • Blir du kallad till mönstring måste du komma.
  • Blir du inskriven till grundutbildning med värnplikt måste du genomföra utbildningen.

Den som inte uppfyller sina skyldigheter kan bli anmäld för brott mot totalförsvarsplikten. Just nu är det ett hundratal personer som Rekryteringsmyndigheten har anmält till åklagare för vidare utredning.

Det finns giltiga skäl till att inte lämna uppgifter till mönstringsunderlaget, att inte komma till mönstringen eller att inte genomföra värnplikten. För att Rekryteringsmyndigheten ska bedöma om en person har giltiga skäl behöver personen ansöka om uppskov, vilket kan beviljas av till exempel hälsoskäl eller av sociala skäl.

Källa: Rekryteringsmyndigheten

Sverige införde allmän värnplikt 1901 då det gamla indelningsverket avskaffades.

Den allmänna värnplikten gällde sedan till den 1 juli 2010 då den ersattes av en frivillig grundläggande soldatutbildning.

Regeringen beslutade i mars i år att återinföra skyldigheten att mönstra och genomföra grundutbildningen med värnplikt. Det börjar gälla från och med nästa år.

Av de omkring 13 000 personer som gör de fysiska och psykiska testerna vid mönstringen tas runt 4 000 ut för värnpliktsutbildning 2018. Samma antal gäller för 2019. Antalet som tas ut till värnplikt kan komma att öka om världsläget försämras.

Värnplikten blir också för första gången könsneutral.

Källa: Försvarsmakten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värnplikt

Mer i ämnet