2018 polisanmäldes Facebook Sweden för brott mot BBS-lagen. Anledningen var en mängd mycket grova kommentarer i en svensk Facebook-grupp. Foto: Gorm Kallestad/AP/TT

Näthatsgranskaren vill att Facebook Sweden ska få böter – för att man inte stoppar rasism

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenska bolag bojkottar Facebook – som anklagas för att inte stoppa hat, rasism och desinformation. Nu begär Näthatsgranskaren en nedlagd polisanmälan överprövad för flera inlägg som man bedömer utgör hets mot folkgrupp.

Som SVT Nyheter tidigare berättat har SJ och livsmedelsföretaget Oatly sällat sig till den växande skara bolag som valt att pausa sina annonsinvesteringar för försöka få Facebook att ta frågan om hat och rasism på allvar.

Facebook hävdar å sin sida att man med hjälp av artificell intelligens redan i dag lyckas ta bort 90 procent av det hatiska innehållet innan det rapporteras. I USA har man också valt att låta medborgarrättsgrupper i USA delta i arbetet mot rasism och hat på plattformen.

Trots det händer inget. Det anser Tomas Åberg, projektledare för Näthatsgranskaren som anmäler hets mot folkgrupp, trakasserier, och hot på sociala medier.

Lämnade in polisanmälan

I slutet av 2018 år polisanmälde föreningen Facebook Sweden för brott mot BBS-lagen, Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Anledningen var en mängd mycket grova kommentarer i en svensk Facebook-grupp.

Kommentarerna, som Näthatsgranskaren anser är hets mot folkgrupp, har inte tagits bort av Facebook.

– Det är väldigt grova kommentarer om att slakta och liknande, främst handlar det om muslimer, säger Tomas Åberg.

Polisanmälan har lagts ner två gånger, först av polis och sedan av åklagare, som ansåg att det inte gick att åtala någon. Nu ska Näthatsgranskaren alltså begära ytterligare en överprövning.

– Åklagaren har missat en viktig del i lagen och det är att det inte måste vara en fysisk person som blir åtalad, det går också att åtala företaget och ge dem en företagsbot, säger Tomas Åberg.

”Ett rätt ändligt problem”

Enligt honom har Näthatsgranskaren haft kontakt med Facebook i såväl USA som Sverige.

– De uttrycker att det är viktigt att ta del av det vi säger men när det är dags för verkstad händer absolut ingenting.

Tomas Åberg menar att det är en relativt liten klick som sprider kommentarer som utgör hets mot folkgrupp.

– Man säger att man måste tillsätta hundratusentals moderatorer men så är det inte riktigt. Det här är ett rätt ändligt problem och Facebook har goda möjligheter att ta bort det här om de vill.

Om Näthatsgranskarens polisanmälan inte leder till ett åtal har Tomas Åberg en förhoppning om att lagen ska ses över.

– I sådana fall är det en miss i lagstiftningen som behöver täppas till. Sverige är en nationalstat och vi kan inte låta ett så här stort företag stå utanför lagen.

SVT har sökt Facebook Sweden för en kommentar, utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.