Nationell biobank kan rädda sjuka barn

Uppdaterad
Publicerad

En nationell biobank för stamceller från navelsträngsblod byggs upp vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Det ger en möjlighet att rädda svårt sjuka barn, enligt vårdminister Ylva Johansson.

Sahlgrenska får 15 miljoner kronor av regeringen för att snabbt dra i gång biobanken. Stamcellerna blir tillgängliga för alla och kan användas i stället för benmärg vid t.ex leukemi och vissa blodsjukdomar.

Det blir frivilligt för nyblivna föräldrar att donera barnets navel- strängsblod till biobanken.

-Jag tror att många vill ställa upp och donera eftersom det innebär en chans att rädda svårt sjuka barn, sade vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson när presenterade planerna på torsdagen.

Stora fördelar

Att transplantera stamceller i stället för benmärg vid leukemi, vissa tumörsjukdomar och ärftliga blodsjukdomar, innebär stora fördelar. Stamcellerna blir tillgängliga för alla och behöver inte vara perfekt matchade för att ge fullgott resultat. I dag blir en av fyra patienter som väntar på en benmärgsdonation.

-Det har hänt att vi inte fått fram rätt benmärgstyp till ett svårt sjukt barn och därför tvingats ge upp, säger professor Anders Fasth vid Drottnings Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. Med navelsträngsblod kan vi snabbare behandla fler patienter, med bättre resultat.

Biobanker – samlar blod och vävnad

* Biobanker är samlingar av vävnads- och blodprover som tagits från levande och döda människor samt foster och som kan spåras till den enskilde patienten.

* Proverna tas i första hand inom sjukvården för vård och för forskning, men även av läkemedelsbolag och forskningsinstitutioner för läkemedelsprövning.

* Totalt innehåller landets biobanker cirka 80 miljoner vävnadsprover, de äldsta från 1940-talet.

* Det sk PKU-registret vid Huddinge sjukhus innehåller prover tagna på alla barn som fötts i landet efter 1975. Enligt biobankslagen får dessa prover bara användas för att spåra sjukdomar hos enstaka barn, eller vid epidemiologiska studier. För att få registrera provet krävs föräldrarnas samtycke.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.