Lokala partier får allt mer makt – samarbetar nu inför valet

Uppdaterad
Publicerad

De senaste två valen har Sveriges lokala partier tagit större makt i kommunfullmäktige. Med hjälp av en nationell kampanj hoppas lokalpartierna växa ännu mer.

Benny Engberg är vice ordförande i kommunstyrelsen och representerar Bollnäspartiet, det lokala parti han var med och startade för drygt tio år sen. Deras viktigaste fråga var att befolkningen i kommunen skulle öka.

– ”Får ni ett mandat ska ni vara glada.” Så lät det första gången vi ställde upp. Men vi fick sex mandat och blev näst största parti i Bollnäs, säger han.

Därför når lokala partier framgång

I de senaste två valen har lokalpartierna runt om i landet tagit allt fler mandat i kommunfullmäktige. Från 514 platser valet 2010 till 575 platser i det senaste valet 2018. I dag är lokala partier med och styr i 49 kommuner, enligt siffror från Sveriges kommuner och regioner.

– Dels är vi inte lika övertygade anhängare av politiska partier längre. Dels har det blivit allt vanligare att man röstdelar. Uppemot en tredjedel av väljarna röstar på olika partier i riksdagsvalet och kommunalvalet. Därmed finns det en möjlighet för lokala partier att nå framgång, säger Sofie Blombäck, statsvetare vid Mittuniversitetet.

Både för – och nackdelar

För att växa ännu mer satsar nu 25 partier i Lokala partiers nätverk, vars syfte är att utbyta erfarenheter med varandra, för första gången på en nationell kampanj – en animerad film om just röstdelning. Benny Engberg är ordförande i nätverket.

– Nätverket finns för att vi ska kunna hjälpa varandra i olika sakfrågor och med den här filmen hoppas vi kunna sprida frågan om röstdelning. Det är det vi vill beskriva, säger han.

Att lokala partier skulle få mer makt i Sveriges kommuner ser statsvetaren Sofie Blombäck både för- och nackdelar med.

– Det kan bidra till låsningar i kommunen som kan göra det svårt att bilda majoriteter. Men det kan också bidra till lösningar i olika samarbeten eftersom man kan bli mer frikopplad från hur blockpolitiken ser ut på nationell nivå, säger hon.

FAKTA

2018 års val fick 171 lokala partier 575 mandat.

2014 års val fick 181 lokala partier 539 mandat.

2010 års val fick 174 lokala partier 514 mandat.

I 49 kommuner ingår ett lokalt parti i det styrande blocket. I 30 kommuner ingår de i ett borgerligt styre, i 16 kommuner i ett blocköverskridande styre, i en kommun i ett vänsterstyre, och i två kommuner i ett övrigt styre. I fem kommuner innehar ett lokalt parti posten som ordförande i kommunstyrelsen.

Källa: Sveriges kommuner och regioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.