Salas bästa vill bara utgå från det lokala, inte ta beslut utefter ett riksperspektiv eller principer. Foto: Rebecka Mårtensson/SVT

Lokala partier är små men blir allt fler

Uppdaterad
Publicerad

Efter valet 2006 blev ett lokalt, kommunalt parti invalt i något kommunfullmäktige i länet. Efter årets val är de fem stycken.

– Det säger att väljarna markerar självständighet i högre grad gentemot auktoriteter, enligt statsvetaren Joakim Johansson.

Det största av dem är Salas bästa, de är inne på sin tredje mandatperiod.

– Det bästa för Sala är när salaborna känner att de bor i Sala, säger Hanna Westman partiledare för Salas bästa.

Partiet började driva lokala näringslivsfrågor och för att få ett nytt styre. Nu har de suttit två mandatperioder, både i opposition och i en styrande konstellationen med allianspartier. De har nu fyra mandat i fullmäktige, ett mandat färre än förra mandatperioden, och fick runt 1400 röster detta val.

Val 2018 Västmanland

– Det som har hänt under tiden är att vi har blivit mer insatta och bättre kan ta ställning i andra frågor, säger Hanna Westman (SBÄ).

Flera orsaker till nya partier

De flesta lokala partier grundar sig i en, riktigt lokal fråga, som exempelvis skolan Kärrgruvan i Norberg som var bakgrunden till Partiet för Norbergs Framtid.

En annan orsak är kritik mot styret. 

– Det finns föreställningar om att det inte är någon reell skillnad mellan majoriteten och oppositionen och då blir det skäl för att starta ett nytt parti, säger Joakim Johansson på MDH.

Både kommunalråd och Joakim Johansson säger att en del i att partierna uppkommer och får röster är kända personer på orten.

– De kanske har varit lärare på skolan eller tidigare kända och ses som pålitliga personer, säger Johanna Odö (S) kommunalråd i Norberg.

Beslut utan principer

De lokala partierna har oftast startat med ett missnöje eller i att driva enskilda frågor. Det gör att de inte är ideologiskt bundna och det kan vara svårt att förutse deras politik. Salas Bästa menar att de undersöker varje enskild fråga innan de kommer fram till vad de ska rösta.

– Jag tycker inte man kan säga att allt är bra för att det är privatiserat eller kommunalt, man måste titta på vad som är bäst just här, säger Hanna Westman (SBÄ).

En svårighet med att vara ett parti utan förankring på regional, nationell eller europeisk nivå är att partiet inte kan påverka många beslut som påverkar kommunen.

– Sjukhuset till exempel, det kan inte vi påverka även fast det påverkar oss, för vi sitter inte i regionen, säger Hanna Westman (SBÄ).

Lokala partier i Västmanland

Salas Bästa 1421 röster, 4 av 45 mandat

Demokraterna i Norberg 451 röster, 4 av 31 mandat

Partiet för Norbergs framtid 225 röster, 2 av 31 mandat

Omsorgspartiet i Arboga 211 röster, 1 av 41 mandat

Sjukvårdspartiet i Fagersta 331 röster, 1 av 35 mandat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Västmanland

Mer i ämnet