Foto: SVT

Klart hur Sala ska styras

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart vilken konstellation som ska styra Sala kommande mandatperiod och det blir allianspartierna och Salas bästa som fortsätter sitt samarbete.

Samarbetet mellan de fyra allianspartierna och det lokala partiet Salas bästa fortsätter. Det blev klart under onsdagen. Samarbetet handlar till stor del om tillväxt.

– Det finns ett intresse för att bygga och utveckla Sala kommun och det måste vi ta tillvara på, säger kommunalråd Anders Wigelsbo (C).

– Det handlar om att ta fram byggklar mark och byggbara områden, fortsätter han.

Trots att de ökade något i valet har de fortfarande inte majoritet. Totalt har de 22 av 45 mandat i kommunfullmäktige och det största partiet i alliansen är fortsatt Centerpartiet.

Varför har det tagit så lång tid att komma överens?

– Vi har haft till nu på oss eftersom att det är fullmäktige på måndag och vi förhandlat fram en politisk plattform och det tar tid, säger Anders Wigelsbo (C).

Anders Wigelsbo säger att de kommer vara tvungna att föra en ansvarsfull ekonomisk politik i och med beräknade underskott i kommunen.

– Det kommer bli några tuffa år framöver men en spännande resa, säger han.

Vad det innebär är inte klart. Budget kommer presenteras senare och ska klubbas igenom i december.

”Vågat med minoritetsstyre med tanke på den ekonomiska situationen”

– Jag tycker det är vågat med tanke på att vi står inför stora underskott i kommunen. Här hade det behövts ett ordentligt majoritetsstyre, säger Ulrika Spårebo (S) oppositionsråd i det största partiet i fullmäktige.

Kommunen har dragits med underskott och senast igår framkom det att de verkar bli större än tidigare trott. Framförallt vad gäller vård och omsorg.

– Jag tycker inte de har tagit underskotten på allvar hittills, säger Ulrika Spårebo (S).

Ulrika Spårebo säger att de kommer driva en kraftfull oppositionspolitik.

– Jag tror att salaborna behöver se en stor skillnad mellan oss politiskt och det kommer vi tydliggöra mycket mer.

Sverigedemokraterna står fast vid krav på inflytande

– Vi har ställt krav på att man måste samtala med oss för att få vårt stöd och hittills har varken alliansen eller de röda kontaktat oss, säger Magnus Edman (SD).

Också han tycker det är vågat med minoritetsstyre i en tuff ekonomisk situation utan bredare överenskommelser.

Sverigedemokraterna ska ha möte imorgon för att komma fram till hur de kommer rösta i de frågor som kommer tas upp vid måndagens valfullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Västmanland

Mer i ämnet