Foto: Jenny Berggren/SVT

S i Sala kräver möte på grund av oro för budgetunderskott

Uppdaterad
Publicerad

I juni visade en budgetprognos för Sala att kommunen riskerar att gå med ett underskott på närmare 35 miljoner kronor om inga åtgärder vidtas. Sedan dess har man enligt kommunledningen vidtagit åtgärder men nu begär alltså Socialdemokraterna med stöd av kommunallagen ett extra insatt möte med anledning av budgetprognosen.

Kommunledningen har hörsammat begäran och tidigarelagt det kommunstyrelsemöte som skulle ha hållits på tisdag nästa vecka och lagt det 13.30 idag(fredag) istället.

– Det ligger nära till hands att tro att begäran har med valrörelsen att göra, säger kommunalrådet Anders Wigelsbo (C) som menar att kommunledningen vidtagit nödvändiga åtgärder.

Möte inplanerat nästa vecka

– Från Socialdemokraterna har vi sedan budgetprognosen blev känd krävt att en åtgärdsplan ska genomföras, det har inte skett, det säger oppositionsrådet Ulrika Spårebo (S).

– Vi anser att man borde ha vidtagit åtgärder direkt för att undvika att underskottet växer.

Det finns ju ett KS inplanerat nästa vecka, varför kunde ni inte vänta till dess?

– Det är det KS som nu har tidigarelagts. Vi anser att den här frågan är så viktig att salaborna bör få information om läget före valet, säger Spårebo.

Åtgärder har vidtagits

Enligt Anders Wigelsbo (C) har frågan diskuterats otaliga gånger vid kommunens alla möten.

– Vi har infört allmän återhållsamhet inom alla nämnder och förvaltningar. Det betyder bland annat att alla nya kostnader ska granskas av överordnad.

– Vi har redan kunnat se att åtgärderna har gett resultat.

Oense om orsaken till underskottet

Enligt Wigelsbo (C) är orsakerna till underskottet att staten dragit tillbaka de riktade stadsbidragen för bland annat integration till kommunerna.

– Staten skyfflar över ansvaret på kommunerna.

Ulrika Spårebo (S) håller inte med.

– De riktade stadsbidragen har varit tillgängliga under en tidsbegränsad period. Det har vi vetat om. Kommunen har en uppsiktsplikt som innebär att man måste hålla sig informerad.

– Vi anser att en åtgärdsplan måste fram för att undvika att underskottet växer och leder till försämrad service för salaborna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer