Foto: Scanpix

Nätleverantör blockerar SVT

Uppdaterad
Publicerad

Nätleverantören Bahnhof erbjuder en spärr som blockerar all åtkomst till SVT Play, för kunder som inte vill behöva betala tv-licens. Men spärren är verkningslös, menar SVT.

Sveriges Television kommer från och med nästa månad att erbjuda SVT:s kanaler fritt över internet. När nyheten spreds blev många upprörda då de förstod att även den som saknar tv – men har en dator eller surfplatta – behöver betala tv-licens.

Nu erbjuder nätleverantören Bahnhof en gratis spärr av SVT Play till de kunder som vill ha det.

– Folk har efterfrågat det här, framför allt utländska studenter som är helt ointresserade av att betala en tv-avgift till Sveriges Television, säger Jon Karlung, vd på Bahnhof.

Men spärren är helt verkningslös, menar SVT:s strateg Jocke Norberg.

– De har helt missuppfattat vad lagen menar. Enligt lagen ska man betala radio- och tv-avgift om man innehar en avgiftspliktig apparat. Med en sådan menas en apparat som kan ta emot en helt strömmande broadcast-kanal, även om apparaten inte enbart är avsedd för det, säger han.

Avgift kopplad till apparaten

Från och med i höstas, då TV4 började sända hela sina kanaler över webben, blev per automatik alla apparater som har möjlighet att koppla upp sig mot nätet avgiftspliktiga.

Dagens lagstiftning är alltså inte kopplad till konsumtion av SVT:s utbud eller möjligheten att se SVT utan är kopplad till apparaten, poängterar Jocke Norberg. Däremot betalar du bara en avgift per hushåll, oavsett hur många apparater du äger.

– Lagen är sådan att du är tvungen att betala om du har en tv-apparat, även om du på grund av eländiga mottagningsförhållanden inte kan ta emot SVT:s kanaler. Det är det som är både lite konstigt och lite speciellt, säger han.

”Inte juridiskt prövat”

Men Bahnhof ger inga löften om att den som beställer tjänsten slipper betala licens, menar Jon Karlung.

– Det här är inte juridiskt prövat. Vi menar att apparaten blir obrukbar om man inte kan koppla upp den mot internet och komma åt SVT Play. Vi garanterar inte att du slipper betala, utan det är upp till var och en att avgöra om man vill ha den här tjänsten, säger han.

Men tror du inte att man känner sig lurad om man måste betala trots att man har er spärr?
– Nej, vi är tydliga med att vi inte lämnar några garantier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

TV-avgiften

Mer i ämnet