Natos talesperson spokesperson Oana Lungescu (i mitten) flankerad av en italiensk överste och kanadenisk general. Foto: AP Photo/Virginia Mayo

Nato om satellitbilderna: ”Ett beteendemönster hos ett mer självsäkert Ryssland”

Publicerad

Natos talesperson Oana Lungescu avböjer att kommentera detaljerna i de nya satellitbilderna som tyder på att Ryssland uppgraderar fyra militära baser i Kaliningrad.
”Allt det här ingår i ett beteendemönster hos ett mer självsäkert Ryssland som har uppvisat en vilja att ta till våld mot sina grannländer”, skriver Nato.

”Vi kommenterar inte underrättelseuppgifter. Det vi kan säga är att vi följer Rysslands militära upprustning mycket noga, bland annat i Östersjön och Svarta havet. I dessa regioner placerar Ryssland ut långdistansrobotar mot flyg- och sjömål”, svarar försvarsalliansen Natos talesperson Oana Lungescu i ett mejl till SVT Nyheter.

Hon fortsätter:

”De har också placerat ut robotar med kärnvapenkapacitet i Kaliningrad, som är ett av de mest militariserade områdena i Europa.”

Aktiviteterna har ökat

Hon uppger att det ryska flygvapnets och flottans aktiviteter nära Natos gränser har ökat påtagligt. Ryssland genomför också mycket stora militärövningar, däribland oannonserade ”beredskapstester” som ibland omfattar över 100 000 man. 

”Allt det här ingår i ett beteendemönster hos ett mer självsäkert Ryssland som har uppvisat en vilja att ta till våld mot sina grannländer. Därför är Nato fortsatt vaksamt och vi fortsätter att anpassa oss till ett förändrat säkerhetsläge, bland annat genom övningar som Trident Juncture.”

Nu i veckan inleder försvarsalliansen Nato den stora övningen Trident Juncture i Norden med omkring 50 000 soldater, som SVT Nyheter tidigare har rapporterat om. Det är Natos största övning i norra Europa sedan det kalla kriget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer