• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsminister Ulf Kristersson (M) och Natos generalsekretare Jens Stoltenberg om den senaste utvecklingen i Sveriges Nato-ansökan. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Natochefen på besök i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har levererat på avalet med Turkiet, anser Natochefen Jens Stoltenberg.

– Det är dags att slutföra ratifikationsprocessen, säger han på en pressträff under tisdagen.

Regeringens förslag till Natolagstiftning är klar och på väg till riksdagen, men även om den svenska processen blir klar krävs fortsatt att Turkiet och Ungern ger sitt godkännande till det svenska medlemskapet.

– Sverige kommer att bli medlem i Nato. Frågan är inte om, frågan är när och nu handlar det om att göra vad vi kan för att få klart processen så snabbt som möjligt, säger han på en pressträff tillsammans med statsminister Ulf Kristersson (M) under kvällen efter ett möte med partiledarna för de sex riksdagspartierna som står bakom den svenska ansökan.

”Bra med en återstart”

Nästa steg i den processen är alltså ett möte mellan Sverige, Finland och Turkiet på torsdag. På pressträffen betonade både Stoltenberg och Kristersson att det är bra att nya samtal äger rum och att Sverige och Finland levt upp till de krav som ställts i det avtal som tecknats med Turkiet. Men det centrala är att också få Turkiet att gå med på den beskrivningen.

– Förväntningarna är i grund och botten inte högre ställda än att det är bra att samtalen återstartar. Varje sådant möte tidigare har varit ganska odramatiskt, vi har gått igenom vad Sverige och Finland har gjort. Den här gången finns det mycket att berätta om, inte minst terrorlagstiftningens mer exakta delar, säger Ulf Kristersson.  

Inrikespolitiken påverkar

Men utmaningarna för att nå fram går också bortom vad Sverige och Finland faktiskt levererar i relation till avtalet.

– Vi har verkligen genomfört det vi kom överens om att genomföra. Jag ser det snarare, som gäller i många länder, att vi går in i en inrikespolitisk situation med ett nära förestående val. Då är alla länder mycket upptagna med sina egna inhemska frågeställningar, dessutom har Turkiet drabbats av en helt förfärlig jordbävning som naturligtvis tar enormt mycket kraft i anspråk, säger Ulf Kristersson (M) och fortsätter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.