Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utrikesminister Tobias Billström (M) om förslaget. Foto: Midhat Poturovic/SVT

Regeringens förslag till Natolag klart: ”Det är historiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen är klar med den proposition som möjliggör att Sverige kan gå med i Nato. Det handlar bland annat om att ge regeringen möjlighet att begära militär hjälp av alliansen. Och förhoppningen är att riksdagen ska fatta beslut under mars månad.

Förra veckan röstade Finlands riksdag om sin Natolag, de förändringar som behövs för att kunna gå med i Nato. Nu är Sveriges regering färdig med den svenska motsvarigheten. Ett historiskt steg menar utrikesminister Tobias Billström (M).

– Det är den största säkerhetspolitiska ändringen på 200 år. När riksdagen väl har fattat det här beslutet så har vi gjort en förändring som för överskådlig tid ändrar Sveriges säkerhetspolitiska förutsättningar. Naturligtvis till det bättre eftersom vi kommer att få ett skydd som en medlem av en militärallians.

Regeringen får nya befogenheter

I den nya propositionen föreslås bland annat att regeringen ska få befogenhet att begära militärt stöd av Nato om Sverige är i krig eller krigsfara. Regeringen ska också få befogenhet att begära militärt stöd av Nato för att hindra kränkningar av svenskt territorium och får också överlåta vissa förvaltningsuppgifter till alliansen.  

Riksdagen måste även fortsatt godkänna en eventuell krigsförklaring, förutom vid ett väpnat angrepp mot Sverige, och om svenska väpnade styrkor ska skickas till andra länder.

– Det behövs en sådan här lag för att kunna klargöra vilket bemyndigande som regeringen har och det måste riksdagen ge till regeringen, säger utrikesminister Tobias Billström (M)

”De sista stegen”

Om riksdagen säger ja, vilket allt pekar på att de kommer att göra, så innebär det att regeringen fått formellt grönt ljus att ansluta Sverige till Nato. Nu har regeringen bråttom med att få ändringarna på plats, därför vill man att den så kallade motionstiden förkortas till fem dagar mot normala 15 dagar, och att riksdagen fattar beslut så fort som möjligt.

– Med dagens proposition tar vi de sista stegen för att kunna ansluta oss till det nordatlantiska fördraget och bli Natomedlemmar tillsammans med Finland, säger utrikesminister Tobias Billström (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.