Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ryssland vet att det skulle få väldigt allvarliga konsekvenser”, säger Jens Stoltenberg till SVT. Hör generalsekreteraren om hur Nato svarar på Putins kärnvapenhot i klippet. Foto: SVT

Nato om Putins kärnvapenhot: ”Låter oss inte skrämmas”

Uppdaterad
Publicerad

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kallar Putins kärnvapenretorik för ”oansvarig” och ”farlig”.

– Användning av kärnvapen i någon form kommer att ändra konfliktens karaktär i grunden och få allvarliga konsekvenser, säger Jens Stoltenberg vid försvarsministermötet i Bryssel under torsdagen.

Den 12 – 13 oktober möttes Natos försvarsministrar i Bryssel. För första gången deltog Sverige med status som ”invitee” (blivande medlem).

Generalsekreterare Jens Stoltenberg inleder den avslutande presskonferensen med att fördöma de senaste veckornas utveckling i Ukrainakriget.

– President Putin har reagerat på nederlagen på slagfälten med annekteringsförsök, partiell mobilisering, omdömeslös kärnvapenretorik och urskillningslösa angrepp på civila och viktig infrastruktur, säger Jens Stoltenberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Stephanie Lecocq/EPA

Enligt Stoltenberg kommer Nato att fortsätta att stötta Ukraina ”så länge det krävs”. Han tackar återigen medlemsländerna för deras stöd och bidrag. Alliansen kommer fortsatt bistå Ukraina med bland annat med drivmedel, vapen, vinterkläder och vårdmateriel.

Kärnvapenfrågan

Frågan om kärnvapenhot från ryskt håll har diskuterats under mötet. Budskapet från försvarsalliansen är tydligt, om Ryssland använder sig av någon form av kärnvapen så kommer Nato ge ett tydligt gensvar.

– Vi tar de här hoten seriöst och fortsätter vara vaksamma. Vi kommer inte låta oss skrämmas, säger Jens Stoltenberg.

Han är dock nogrann med att understryka att Nato inte sett några tecken på ökad beredskap inom Rysslands kärnvapenstyrkor.

”Läget är inte bra”

Med bakgrund av sabotaget på Nord Stream 1 och 2 kommer Nato intensifiera övervakningen i Östersjön. Den militära närvaron i området har enligt Jens Stoltenberg redan fördubblats. Syftet är att skapa en bättre översyn av viktig infrastruktur.

Även Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) som deltog i mötet med status som invitee, är kritisk mot Moskva.

– Läget är inte bra. Det är ett spänningsläge som vi inte har haft tidigare. Och det har blivit betydligt sämre. Det är en oberäknelig, grym, ondskefull regim som sitter i Moskva, säger Hultqvist till TT och SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsministrarna från USA, Finland och Sverige hade under torsdagen trilaterala överläggningar med varandra inför ett kommande Nato-medlemskap. Foto: TT/AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.