Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sverige med på Nato-möte för första gången

Uppdaterad
Publicerad

Natoländernas försvarsministrar möts i Bryssel på onsdagen och torsdagen. Sverige och Finland kommer för första gången att delta i mötet.

– Det är utvecklingen i Ukraina som helt dominerar det här mötet, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati i SVT:s Morgonstudion.

Hur kan Nato samordna och trappa upp vapenleveranserna till Ukraina? Hur kan man skydda kritisk infrastruktur efter de misstänkta attackerna på Nord Stream 1 och 2? Och hur ska man förhålla sig till hotet om kärnvapen? Det är några av frågorna som är på agendan inför Nato-mötet.

David Boati berättar att det finns lite olika uppfattningar om hur man ska fortsätta stötta Ukraina.

– Men en bred majoritet vill ändå att man ska forsätta stödja Ukraina så länge som det behövs.

Han säger att ambitionen från många länder är att trappa upp vapenleveranserna. Samtidigt börjar flera länders lager av ammunition ta slut.

– En utmaning som många länder har, inklusive Sverige, är att trappa upp produktionen för att kunna leverera till Ukraina men inte heller själv stå utan.

Kärnvapenhotet – enda mötet Sverige inte får delta i

På en pressträff på tisdagen berättade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att Nato noga följer Rysslands agerande kring kärnvapen.

– Han sade att det är farligt och oansvarigt av Putin att mer eller mindre förtäckt hota med kärnvapen och att ett kärnvapenkrig aldrig kan vinnas och aldrig bör utövas, säger David Boati.

Jens Stoltenberg sade även att Nato hittills inte kunnat se några tecken på att Ryssland aktiverat eller tänker använda sina kärnvapen.

– Det är en punkt på dagordningen till morgondagens möte. Och det är faktiskt den enda delen som Sverige och Finland inte får vara med på. När det handlar om kärnvapen måste man vara fullt ut medlem för att få vara med, berättar David Boati.

Påverkar inte ansökan om medlemskap i Nato

David Boati berättar att Sveriges medverkan på mötet inte lär påverka ansökningsprocessen om ett medlemskap i Nato. Han säger dock att det ändå betyder någonting att Sverige deltar.

– Att vara med på det här mötet innebär att Sverige är ytterligare ett steg närmare in i klubben och får vara med i den gemensamma planeringen och samsynen.

Se vad mer SVT:s Europakorrespondent David Boati säger om Sveriges ansökningsprocess i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.