Erdogan har hotat att sätta stopp för Sveriges Natomedlemskap vid flera tillfällen. Foto: Adem Altan/TT

Turkiet hotar stoppa svenskt-finskt Natomedlemskap – igen

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen meddelade landets president Recep Tayyip Erdogan åter en gång att han kan tänkas stoppa ett svenskt och finskt medlemskap i försvarsalliansen Nato. Detta om länderna inte lever upp till Turkiets krav, rapporterar AFP.

För att ett land ska få ansökan godkänd måste alla medlemsländer bevilja ansökan. Turkiet är det enda land som öppet uttalat invändningar mot ett svenskt inträde.

– Vi kommer att behålla vår principiella och beslutsamma hållning i denna fråga tills de åtaganden som gjorts mot vårt land upprätthålls, säger president Erdogan i ett uttalande under lördagen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Sverige, Finland och Turkiet har dock undertecknat en trilateral överenskommelse som innebär att Turkiet ska godkänna länderna mot vissa villkor. Tidigare i veckan godkände Slovakien Sverige och Finlands ansökan och nu återstår bara Ungern och Turkiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.