Motdemonstranter protesterar när nazistiska NMR manifesterar under politikerveckan i Almedalen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nazistsymboler klottrades på monument i Almedalen

Publicerad

En eller flera personer klottrade nazistsymboler på ett glasmonument och ett utställningstält i Visby under natten till torsdag. Dessutom stals föreningen ABF Gotlands prideflagga.

Skadegörelsen upptäcktes omkring klockan 02.30 natten till torsdag och en anmälan om skadegörelse och hets mot folkgrupp har upprättats, uppger polisen.

– De har sprayat symbolen tyrrunan, säger polisens presstalesperson Anders Bryngelson till SVT Nyheter.

Flaggor stulna

Föreningen ABF skriver på sin Facebooksida att flera flaggor vid Arbetarrörelsens Hus i Visby stulits under natten. Dessutom har klistermärken med nazistiska budskap satts upp på flaggstängerna.

”Under veckan har ABF varit väldigt aktiva med många seminarier bland annat om nazism och högerextremism. Så det är klart att ABF blir ett mål man vill försöka förstöra och skaka om, säger ABF Gotlands ombudsman Lotta Ekwall-Ericsson till P4 Radio Gotland.

Färre anmälningar i år

Under förra året rapporterades flera incidenter där nazistiska gruppen NMR var inblandade. Huruvida årets upplaga av Almedalsveckan är att betrakta som lugnare i det avseendet vill polisen inte uttala sig om ännu.

– Det är för tidigt att säga, men det vi kan konstatera är att vi har väsentligt färre anmälningar än vi hade i fjol. En av anledningarna kan vara att vi har mer synlig uniformerad polis på plats i år, säger Anders Bryngelsson.

Dessutom har polisen satt upp fler övervakningskameror i år.

– De kan ha verkat brottsförebyggande, säger Anders Bryngelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer