Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Staffan Bergström, ordförande RTVD och Lise Lidbäck, förbundsordförande Neuro debattera dödshjälp i klippet. Foto: SVT

Neuroförbundet polisanmäler läkare för morfinöverdoser

Uppdaterad
Publicerad

Neuroförbundet har polisanmält läkaren Staffan Bergström efter att han sagt att han gett cancersjuka kvinnor överdoser av morfin som lett till döden. Detta i en intervju med P4 Halland som handlade om aktiv dödshjälp.

Staffan Bergström rådgav Björn Natthiko Lindeblad i slutet av hans liv. Anmälan handlar dock inte om Natthiko Lindeblads fall, enligt Neuroförbundets förbundsordförande Lise Lidbäck.

– Absolut inte. Han gjorde ett uttalande som vi reagerade väldigt starkt på i kontexten att han önskar att Sverige hade aktiv dödshjälp som i Nederländerna och Belgien, säger hon.

– Då sa han att detta faktiskt finns i Sverige och att ”jag har givit många cancersjuka kvinnor en överdos av morfin som lett till döden”. Det reagerade vi på, för ska man tolka det på orden så finns det en misstanke om brott. Det är inte tillåtet i Sverige att ge behandling i syftet att avsluta ett liv, däremot kan man ge höga doser av morfin i syftet att lindra smärta.

Enligt Lise Lidbäck är syftet med anmälan mot Staffan Bergström endast att ta reda på vad som har hänt.

– Vi anklagar honom inte för något. Vi vill få detta utrett.

Läkaren: ”Är huvudlöst”

När SVT Nyheter når Staffan Bergström har han precis själv fått nyheten om anmälan. Han menar att han inte gjort något fel.

– Jag vet inte exakt hur orden föll, men det finns ingen grund för att åtala en läkare som ger en döende person stora doser av morfin i syftet att minska smärtan, säger han.

Enligt Staffan Bergström så pratade han om morfindoser som ges till mycket svaga och sjuka personer. Dosen ges endast för att minska smärtan, men på grund av patientens tillstånd kan den snabba på dödens inträde, enligt honom.

– Det är inte avsikten att döda som får mig att ge dosen. Det är aldrig syftet, det är förbjudet i Sverige. Däremot har jag varit så pass frikostlig med morfinet och andra sövande läkemedel så att möjligen döden påskyndats, men det vet jag inte.

SVT: Hur ser du på att man valt att polisanmäla?

– Jag tycker det är huvudlöst. Jag polisanmälde mig själv efter att jag hjälpte en ALS-sjuk 2020 och den förundersökningen blev nedlagd. Jag har inget problem med att de anmäler, det kommer inte leda någonstans.

Staffan Bergström och förbundsordförande Lise Lidbäck möts i kvällens Aktuellt. Programmet kan du se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.