Narkotikaspanaren Martin Yngerskog: ”Förekomsten av heroin kommer inte att minska på grund av det här” Foto: Tullkriminalen och Lars Lyrefelt/SVT

Nigeriansk maffia ska ha smugglat 132 kilo knark – på fredagen faller dom mot 15 personer

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen meddelade Göteborgs tingsrätt att alla 15 tilltalade personer utom en döms till långa fängelsestraff för sin inblandning i narkotikahanteringen.
– Utredningen visar att en organiserad verksamhet har legat bakom smugglingen till Sverige, men vi har inte funnit stöd för några kopplingar till just det nigerianska nätverket Black Axe, säger en av rättens ledamöter, rådmannen Anna Hannell.

Martin Yngerskog, har med sin lilla grupp kolleger gjort 61 gripanden i år – alla med koppling till västafrikanska kriminella nätverk.

Det går bara några sekunder efter att Yngerskog kommer till plattan på Sergels torg i Stockholm.

– Jag ser en försäljning som pågår nu, säger han.

När det gäller langningen av heroin styrs marknaden främst av den nigerianska maffian som i sin tur använder fattiga och desperata kurirer och langare från västafrikanska länder. Många reser in i landet som turister. Av de 61 som gripits hittills i år i Stockholm har många dömts till fängelse och utvisning.

De åtalade har tidigare kopplats till den nigerianska maffian Black Axe men tingsrätten konstaterar att det inte har gått att styrka några sådana kopplinhar.

Den nigerianska maffian etablerade sig på Sicilien i Italien under flyktingkrisen. Nu verkar de i allians med den italienska maffian och hanterar storskalig smuggling över hela Europa. En viktig inkomstkälla är också människohandel.

Genom vodoo-ritualer tvingas fattiga nigerianska kvinnor in i prostitution – under hot om att anhöriga ska utsättas för dödligt våld.

Smugglas in via kurirer

Under senaste halvåret har det pågått en rättegång i Göteborgs tingsrätt mot 15 personer som misstänks ligga bakom smugglingen av 132 kilo kokain och heroin från Nederländerna till Skandinavien. Knarket har kommit in via kurirer som bland annat åkt buss, tåg och färja. Gatuvärdet på drogerna uppskattas till 112 miljoner kronor.

– Själva organisationen menar jag har smugglat in ton till Skandinavien under ett antal år, säger kammaråklagare Anna Svedin.

Åklagarna har yrkat på långa fängelsestraff. Merparten av de anklagade nekar till brott.

”Lång väg att gå”

I samband med gripandena i slutet av 2018 och början av 2019 minskade herointillgången i Sverige. Priserna steg tillfälligt. Narkotikaspanaren Martin Yngerskog ser nu att problemet snarare växt.  Han menar att det krävs prioriteringar, betydligt mer än idag mot maffian, för att bekämpa inflödet av tung narkotika som dödar hundratals i överdoser årligen.

– Det är bra att vi polisen och alla andra instanser lär oss hur vi ska sätta dit de här individerna. Det är jättebra. Men vi har otrolig lång väg att gå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer