Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kriminalinspektör Simon Häggström Foto: SVT

”Kvinnorna har osynliga pistoler mot sina huvuden”

Uppdaterad
Publicerad

De lockas med ett nytt liv i Europa och med jobb på restauranger eller hårsalonger. Men från första dagen i Sverige sätts de nigerianska kvinnorna på gatan för att sälja sex. Genom uråldriga voodoo-ritualer snärjs kvinnorna att betala enorma summor till sina hallickar, i tron att de annars ska drabbas av sjukdom, galenskap eller död.

De nigerianska kvinnorna finns över hela Sverige: mitt i Stockholms uteliv, i Gävle, Sundsvall och på många andra orter runt om i Sverige. Ingen vet hur många de är.

De har lurats hit av madamer, som de kvinnliga hallickarna kallas. Alla nigerianskor som säljer sex i Sverige är offer för människohandel, enligt Simon Häggström som leder den svenska polisens arbete mot människohandel.

Snärjs med ritualer

 – Madamerna är ofta ganska svåra att fånga, de sitter många gånger inte ens i Sverige. De kan till exempel styra verksamheten från Italien eller Tyskland, men på grund av den här voodoon, den här psykologiska kontrollen, kommer de prostituerade aldrig att fly, säger Simon Häggström.

Han syftar på juju, som kan liknas vid en västafrikansk form av voodoo, som används för att snärja kvinnorna. Med hjälp av uråldriga ritualer med offer av blod, sprit och levande djur tillsammans med olika intima tillhörigheter från kvinnorna, hotas de av sjukdomar, galenskap eller till och med döden om de inte betalar sin skuld till madamen. Tron är extremt djupt rotad och otet högst reellt.

”En helvetesresa”

Här i Sverige står de prostituerade kvinnorna från Nigeria allra lägst i rang, enligt Simon Häggström. De tvingas gå på gatan, till skillnad från till exempel de rumänska kvinnorna som säljer sex i lägenheter. Och de tjänar absolut minst.

– De befinner sig i en sådan otrolig utsatthet, säger Simon Häggström. 

– Från det att de värvas i Nigeria till det att de kommer till Europa – bara det är ju en helvetesresa utan dess like. Och när de väl kommer hit, så har de absolut ingenting. Här nere på Stureplan så kan du få en avsugning för 200–300 kronor. De nigerianska kvinnorna får inte mer pengar än så.

Pengarna går till att betala av en skuld på närmare en halv miljon svenska kronor. Det handlar om vad resan till Europa kostat, men till det läggs alla andra kostnader som bland annat mat och bostad.

Och hotet från juju-prästerna är tydligt.

– Kvinnorna som går här har osynliga pistoler tryckta mot sina huvuden, säger Simon Häggström.

Se dokumentären Voodoohora i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer