Efter vaccineringen kan Niklas Olin nu vara ute utan för stora besvär Foto: SVT

Niklas fick hjälp mot pollenallergin

Publicerad

Under hela sin barnom och ungdom hade Niklas Olin stora allergiska besvär av gräspollen. Nu har han fått allergivaccination och lever ett helt annat liv under sommarhalvåret.
– Nu kan jag vandra i skogen och ha picnic. För mig har det inneburit en större frihet.

– Det var allt ifrån att jag var snuvig och täppt till att det rann konstant. Jag var trött och hade huvudvärk. Vissa dagar kunde man ligga helt däckad. Det var som att ha influensan när det var som värst, berättar Niklas Olin som under hela sin barndom och ungdom plågades av svår gräspollenallergi.

– Det finns ingenstans att ta vägen, pollen finns ju nästan överallt. Det är det som är så jobbigt. Visst man kan låsa in sig och vara inomhus, men annars är det svårt att komma undan.

Våren värst

Niklas berättar om vackra vårdagar på familjens lantställe när han var barn.

– Vissa dagar nös jag konstant i flera minuter och jag blev så trött och dålig så jag bara kunde vara inomhus när det var som varmast och soligast.

Hur påverkades ditt sociala liv?

– Det var såklart jobbigt. Jag kunde inte följa med på läger och utflykter, så det var väldigt tråkigt ibland.

SVT Nyheter träffar Niklas Olin i en park där han sitter mitt på en grön gräsmatta. När han var ung hade han aldrig kunnat sitta så utan rejäla allergibesvär, men efter att ha genomgått en så kallad allergivaccination för är symptomen nu mycket lindrigare.

– Jag fick sprutor regelbundet under tre års tid. Det blev som natt och dag, jag blev mycket bättre efter behandlingen och nu behöver jag inte längre ta tunga mediciner. Jag kan vara ute under sommarmånaderna, så det har verkligen varit en stor skillnad. Nu kan jag vandra i skogen eller ha picnic i parken mitt i sommaren. För mig har det inneburit en större frihet.

Har blivit bättre

Niklas Olin är inte helt botad, men har numera bara lindriga besvär av pollenallergi. Han berättar att allergibehandlingen är tidskrävande och kostar en del, men skulle ändå rekommendera den varmt till alla andra allergiker som har kraftiga besvär av pollen.

– Min rekommendation är att man ska be om en remiss så man får komma till en allergimottagning om man har kraftiga besvär. Jag kände inte till att det fanns allergivaccination innan min allergiläkare berättade om behandlinge. Så jag tror att det är många andra som inte heller känner till att möjligheten finns.

Fotnot: Niklas Olin har själv varit engerad i Astma och Allergiförbundet och var fram tills nyligen ordförande för Stockholmssektionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer