Snart blir det snorigt för björkpollenallergikerna Foto: Jessica Gow / TT

Det kliar kors och tvärs

Uppdaterad
Publicerad

Om en dryg vecka väntas björkpollenallergin slå till. Om du är en av dem vars ögon kliar kan det kanske vara värt att se över ditt intag av bland annat nötter och kiwi. 70 procent av de som är allergiska mot björkpollen korsreagerar nämligen med vissa födoämnen.

Blomningen av björkpollen står i farstun. Den brukar slå till med full kraft och skapa en nysparad bland landets allergiker. 70 procent av de som är allergiska mot björkpollen korsreagerar även med vissa födoämnen under den allergiframkallande perioden. 

– Du blir mer känslig för korsreaktioner ju längre in i pollensäsongen du kommer, men besvären kan även finnas under resten av året, säger allergiprofessorn och barnläkaren Magnus Wickman.  

”Du kommer inte att dö” 

En allergiker reagerar på ett särskilt protein i pollen. Samma protein befinner sig i andra produkter från växtriket men ofta i en lite annorlunda struktur. Den strukturen förändras och förstörs ofta när det värms eller kommer i kontakt med magsyra vilket betyder att man inte längre reagerar på det.  

Korsreaktioner ger ingen allergichock utan symtomen stannar oftast vid mun och svalg. Magnus Wickman är dock väl medveten om att bara någon millimetersvullnad i svalget kan kännas otroligt jobbig. 

– Folk tror att de håller på att kvävas, för att det är så det känns. Men det är ingen fara, du kommer inte att dö, säger Magnus Wickman. Proteinet förstörs så fort det kommer i kontakt med magsyran. 

Den som upplevt allergiklåda vet dock att bara kliandet i sig kan vara en tillräckligt stor pina. Så om man vill minska på den kan man under pollensäsongen prova sig fram genom att prova äta och utesluta de ämnen som är vanliga att korsreagera mot.  

Vanliga korsreaktioner 

Proteinet som är allergiframkallande i björkpollen finns också i al och hassel, äpple, kiwi, morot, potatisskal, mandel, hasselnöt, valnöt, jordnöt och soja. Har man riktigt svåra besvär kan man även reagera på de födoämnen som har mindre mängder av det här proteinet så som banan och jordgubbar.  

Om man reagerar på något av dessa ämnen är det enkelt att kolla upp hos en läkare om det rör sig om en primär allergi eller en korsreaktion. Det kan man själv även kolla genom att prova värma produkten för att se om man fortfarande får symtom efter att den blivit hettad. Många björkpollenallergiker får en reaktion på ett handplockat äpple men inte av ett grillat äpple då strukturen i proteinet då är förstört. 

– Folk som tror att de är nötallergiker kan gå omkring och tro att de hela tiden har ett dödshot hängandes över dem när det i själva verket rör sig om en ofarlig korsreaktion. Det kan vi läkare enkelt kolla upp så slipper de oroa sig i onödan, säger Magnus Wickman.  

Evolutionärt nära 

Om du är allergisk mot björkpollen reagerar du förmodligen på äpplen men troligen inte lika starkt på soja. Detta då soja evolutionsmässigt ligger längre ifrån björkpollen. 

– Kroppen känner inte igen det proteinet på en gång som farligt utan behöver lite betänketid för att känna igen kopplingen till pollenproteinet, säger Magnus Wickman.  

Av denna anledning avfärdar Magnus Wickman påståenden om att mjölkprodukter skulle vara kopplat till pollenallergi. Han menar att det inte finns någon forskning som stödjer detta och att det inte är möjligt med en korsreaktion mellan dem då de evolutionärt är alldeles för långt ifrån varandra.  

– Däremot kan man på laboratorienivå se att mjölk och pälsdjursallergi kan korsreagera. Mjölken kommer ju från djurkörtlar och är därför evolutionärt närmare pälsdjuren, säger Magnus Wickman.  

Björkpollenallergiker är de allergiker som brukar få starkast korsreaktioner. Men även de som är gräspollenallergiker och gråbopollenallergiker kan känna av dem. Gräspollenallergiker kan bland annat få symtom av vete och andra sädesslag. Vete är ju också ett grässlag och har därför liknande protein i sig. Om man är gråboallergiker så kan man bland annat reagera på selleri, morot och vitlök.  

Om det redan kliar 

I Sverige har björken inte börjat blomma än. Enligt Kerstin Alm Kübler, intendent på Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet, är björkblomningen beräknad om en dryg vecka.  

– Om det är fint väder kan det komma om dryga veckan och om det blir kallare kan det dröja lite till, säger Kerstin Alm Kübler. 

Trots detta är det många björkallergiker som redan nu börjar få ögonen igenklibbade på morgonen. Detta kan antingen bero på en korsreaktion med al och hassel som precis är klara med sin blomning eller att björkpollen har fjärrtransporterats från andra delar av Europa. I Tyskland och Polen är blomningen till exempel redan igång och beroende på hur vindarna går kan björkpollen färdas ända till oss. När det blir varmt kan vindarna lyfta pollen högt upp för att sedan släppa ner det lång ifrån startläget. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.