Under 2017 anmäldes 44 dödsolyckor, 41 av dessa var män. Foto: Lars Pehrson, SvD/TT

Nio av tio som dör i en arbetsolycka är män

Uppdaterad
Publicerad

Könsnormer och machokultur på arbetsplatser ligger till grund för att nio av tio dödsolyckor drabbar män. Under 2017 dog totalt 44 personer i en olycka på jobbet – 41 av dessa var män, visar siffror från Arbetsmiljöverket.

Det är i högsta grad män som drabbas av dödsolyckor visar Arbetsmiljöverkets siffror, ett mönster som blivit tydligt det senaste decenniet.

41 av de 44 dödsolyckor som anmäldes under 2017 gällde män.

Bygg-, transport-, jordbruk- och skogsindustrin är de branscher som drabbas hårdast av dödsfall på jobbet. Branscher som har hög olycksfrekvens men också branscher där män finns i högre grad.

Fordon och fall – vanligaste orsakerna

Ungefär hälften av alla dödsolyckor är fordonsrelaterade. En annan vanlig orsak är fall, främst från höjd.

Enligt de forskningsrapporter som Arbetsmiljöverket presenterade i fjol ökar risktagande bland män på grund av machokulturen. Föreställningar kring kön och yrken som är fysiska, sådana attityder på arbetsplatser påverkar både säkerheten och risktagandet.

Skulle arbetsförhållandena däremot se lika ut, skulle män och kvinnor ha liknande risk att drabbas av en dödsolycka på jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.