Nioåring misstänks hantera narkotika åt kriminellt nätverk

Uppdaterad
Publicerad

– Vi ser att redan vid åttaårsåldern är det många som lämnar den normativa planen med skola och jobb och intar en kriminell identitet, säger Christoffer Bohman, lokalområdespolischef i Sollentuna i norra Stockholm. 

Den senaste tidens skjutningar har belyst den ökade ungdomsbrottsligheten i Sverige. Enligt Bohman, kryper problematiken ner i åldrarna. 

– Vi har gärningsmän som är under 18 år och det är fruktansvärt. Men sen har vi yngre barn som vi misstänker förvarar vapen eller transporterar dem åt de äldre, säger han.

Bohman har varit polis i 16 år, bland annat som lokalpolisområdeschef i Järva i norra Stockholm, från 2015 till 2019, när området såg en kraftig ökning i antalet skjutningar. 

Numera är han lokalområdespolischef i Sollentuna. Bara under 2020 drabbades området av fler än 20 skjutningar, enligt polisens uppgifter. Där arbetar polisen nu med att kartlägga en nioårig pojke som misstänkt hantera både narkotika och gå ärenden åt ett kriminellt nätverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.