Roland Rittman i skånska Anderslöv plockar och säljer ätliga växter till en rad restauranger i Norden. En del örter – till exempel harsyra – kan kosta flera tusen kronor kilot. Nu sprids trenden även utanför gourmetvärlden.
– Allt fler går ut i naturen och plockar. På krogarna började det för flera år sedan, i och med det nya nordiska köket som inspirerats av restaurang Nomas framgångar, säger han.
Redan tidigt på våren plockar Rittman nära 30 olika örter ute i markerna. Från norr till söder finns läckerheter som passar väl på tallriken där hemma.
– Vi har ramslök, skogslök och harsyra, men alla vet kanske inte att man kan äta blåklockor. De är vackra på fatet, säger Rittman och fortsätter:
– Till sommaren kommer strandörter. Marviolen är trevlig och smakar senap. Strandmållan smakar som spenat.
Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, tipsar om ängshaverrot, en gul maskrosliknande ört som växer i södra och mellersta Sverige.
– Koka rötterna och servera med smör. Små, men smakar som svartrot.
Smaksensationer från skog och mark
* Snart blommar häggen, vars blommor och bär ger smak av bittermandel åt brännvin och desserter.
* Stensötans ”rötter” (egentligen jordstam) smakar lakrits.
* Björkens blad kan ätas färska som sallad, eller kokta i paj och soppa.
* Baka bröd med ekollon. Skala, koka och mal i kvarn. Använd mer jäst än vanligt för fin jäsning.
* Gran ger smak på olja och vinäger. Skotten kan användas i en mustig gryta.
* Koka saft och dekorera mat med violens blad.
* Blanda i hackade blad av ängssyra i en äppelpaj, så blir den extra syrlig.
* Innan du börjar plocka växter- ta reda på om de är giftiga eller fridlysta. Ramslöken är till exempel fridlyst i Blekinge!
Källa: www.skogsskafferiet.se, Naturhistoriska riksmuseet