Noa-chefen: I grunden handlar det om att vi är för få poliser

Publicerad

I Järvaområdet larmar mordutredare om att de inte hinner med alla mord som sker. Flera poliser vill se en större kraftsamling från myndighetens sida mot dödskjutningarna som inte avtar.

– I grunden handlar det om att vi är för få poliser, säger Johan Olsson chef för Noa, polisens nationella operativa avdelning i Aktuellt.

Efter alla mord har grova brott-utredarna i polisområde Stockholm Nord slagit larm till sina skyddsombud. Många säger att de hade velat se ett större stöd när dödsskjutningarna ökade. En av dem är utredaren Caroline Asplund som får känslan att Järva i nordvästra Stockholm är som bortglömt då utvecklingen aldrig blir bättre.

Men Johan Olsson håller inte med om att området skulle vara nedprioriterat.

– I grunden är det så att utsatta områden har en högre polisiär bemanning än andra områden. Vi flyttar resurser dit vi har störst problem, och nu är det Stockholm. Men en resursförstärkning är en resursförflyttning, om vi ska bli starka långsiktigt så måste vi bli fler, säger Johan Olsson.

Gängskjutningarna svåruppklarade

Sedan 2018 har 17 unga män skjutits ihjäl i Järva, av dem har bara ett mord klarats upp. Johan Olsson är inte nöjd med utfallet men ser framgångar på andra håll.

– Polisen lagför väldigt många individer, det är väldigt glädjande att vi lagför allt fler som finns högre upp i hierarkierna. När det gäller gängskjutningarna så är de otroligt svåra att klara upp, de sker utomhus och det sker med skjutvapen där det inte finns en direkt koppling mellan gärningsperson och gärningsman, säger Johan Olsson.

Vill ha fler verktyg

För att fler grova våldsbrott ska klaras upp behöver polisen fler verktyg, menar Johan Olsson, och nämner Encrochat-bevisningen som exempel.

– Där såg vi vilken möjlighet vi fick när vi kunde proaktivt avlyssna de här personerna. Då har vi en helt annan möjlighet att lagföra inte bara utförarna utan också de som beställer morden, säger Johan Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.