Arvid Carlsson, svensk Nobelpristagare i medicin 2000, intervjuas i Agenda av Camilla Kvartoft. Foto: SVT

Nobelpristagaren: Hela KI-styrelsen måste avgå

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske Nobelpristagaren Arvid Carlsson anser att hela styrelsen vid Karolinska Institutet måste avgå efter skandalen med stjärnkirurgen Paolo Macchiarini. Han säger till Agenda att detta är det värsta som har hänt i medicinprisets historia.

Att Macchiarini fått verka på KI och fått operera in konstgjorda luftstrupar på patienter är en tragedi, säger Arvid Carlsson, som fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2000.

– Det är något förfärligt som har hänt när man tänker på dessa stackars människor som har utstått så mycket lidande och till och med förlorat livet – och detta fullständigt i onödan.

Det som gör honom mest upprörd, säger han, är att Karolinska Institutet beställde ett yttrande från en professor i Uppsala, som var mycket kritiskt till Macchiarinis verksamhet, men som sedan sopades under mattan.

– Det var ett mycket noggrant yttrande som var klart negativt och avstyrkte det här helt och hållet. Det är förfärligt att man beställt ett yttrande och sedan trollar man bort det, säger Arvid Carlsson.

”Det måste ske en storstädning”

Nu säger han att det måste ske en riktig storstädning på Karolinska institutet.

– Eftersom så många är inblandade och har agerat felaktigt så tror jag den får göras väldigt radikalt och starta från toppen. Det är min uppfattning att hela styrelsen för Karolinska Institutet avgå. Och rektorn måste avgå och vidare de som har agerat till förmån för den här verksamheten. Man måste se till att de inte längre kan ha någon ansvarsfull position och naturligtvis inte får ha rösträtt i församlingen på Karolinska institutet som utser Nobelpris.

”Utredning är regeringens ansvar”

Samtidigt har Karolinska institutet och sjukhuset båda meddelat att man ska tillsätta en extern utredning kring det här. Ska man inte vänta tills den är klar innan folk ska avgå?

– Jag anser det helt felaktigt att de själva tillsätter någon form av så kallad extern utredning. Det måste bli en utredning från helt annat håll. Det måste bli regeringen som får ta ansvaret och se till att det blir en utredning, säger Arvid Carlsson.

Han säger också att det är viktigt att man inte låter det hela avsomna medan utredningen pågår.

– Det måste ske en väldigt tydlig reaktion som får gå ut i världen för att inte ställa till större skada än vad som har skett. Ingen som har begått fel får finnas kvar i ansvarig ställning!

”En skandal utan like för Nobelpriset”

Det är 50 professorer vid Karolinska Institutet som varje år utser Nobelpristagare i fysiologi eller medicin. Arvid Carlsson menar att det som hänt kring Macchiarini har påverkat Nobelpriset mycket negativt.

– Det är en skandal utan like. Det är det värsta som har hänt i medicinprisets historia. Och överhuvudtaget i Nobelprisets historia skulle jag nästan tro.

På vilket sätt påverkar det Nobelprisets anseende?

– Priset förlorar allvarligt i anseende och det gäller att få ner denna negativa effekt till ett minimum. Det måste ske genom en rejäl utredning och storstädning. Dessutom en omedelbar reaktion som går ut där man förklarar att här har begåtts ett allvarligt fel och att de som har begått fel inte får finnas i Nobelförsamlingen.

Att Urban Lendahl, sekreteraren för Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet, i dag meddelade att han lämnar sitt uppdrag räcker inte, enligt Arvid Carlsson.

– Inte alls, det är många fler. Dessutom gäller det ju hela styrelsen för Karolinska institutet, inte bara Nobelförsamlingen. Alla som kan tänkas komma att sitta med i Nobelförsamlingen och som har agerat på detta felaktiga sätt, de måste kopplas bort.

”Något sjukt i själva systemet”

Vad säger du om att de forskare som slog larm tidigt inte blev trodda?

– Här måste man fråga sig om det inte finns något sjukt i själva systemet. Om det inte har smugit in något allvarligt fel i klimatet på Karolinska institutet. Kanske för mycket av jasägande eller var det nu kan vara.

Hur känns det som gammal Nobelpristagare att just Karolinska institutet är föremål för en så stor medicinsk-etisk skandal?

– Det är otroligt nedslående. Det är en stor sorg att Nobelpriset, som under så lång tid haft högt anseende, att det nu ska ha råkat ut för den här katastrofen.

Se intervjun i Agenda söndag 7 februari kl 21.15 i SVT2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet