Foto: ANDREW BRODHEAD / STANFORD / HAN /TT

Paul R. Milgrom och Robert B. Wilson tilldelas ekonomipriset 2020

Uppdaterad
Publicerad

Paul R. Milgrom och Robert B. Wilson får tillsammans Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne år 2020. Duon tilldelas priset för “förbättringar av auktionsteorin och uppfinningar av nya auktionsformat.”

Professorerna Paul R. Milgrom och Robert B. Wilson är båda verksamma vid Stanford University i USA. På grund av coronapandemin kommer Nobelkommittén inte att be pristagarna att komma till Stockholm för prisceremonin i december. De kommer istället att bjudas in vid ett senare tillfälle.

”Goda nyheter”

– Det är väldigt goda nyheter. Jag är glad för detta. Men det är väldigt tidigt på morgonen här, säger Robert Wilson på en skakig telefonledning till nyhetsbyrån TT kort efter beskedet.

Auktioner finns överallt i samhället. Bostäder, begagnade varor, elmarknaden, utsläppsrätter och mobillicenser är alla saker som hanteras via auktioner.Peter Fredriksson, ordförande i priskommittén, säger att forskarna har bidragit till att applicera auktionsteorier till realistiska användningsområden för varor som är svåra att sälja på traditionellt vis. 

– Auktioner är enormt viktiga. De genererar varje dag astronomiska summor mellan köpare och säljare. De påverkar oss alla, kanske mer än vi tror. Det är sannolikt att du köpt ditt hem på en auktion. När auktioner är så viktiga är det viktigt att de designas på rätt sätt, säger Peter Fredriksson, ordförande i priskommittén.

Auktionsteorier 

Robert B Wilson har utvecklat en teori för auktioner av föremål med ett gemensamt värde. Det kan handla om framtida värden på exempelvis radiofrekvenser eller mängden mineraler i ett område.

Paul R Milgrom har formulerat en mer generell auktionsteori som innehåller både gemensamma och privata värden och har analyserat budgivarnas beteenden.

Internet har också drivit på användningen av auktioner på andra sätt, inte minst på finansmarknaden, enligt Robert Wilson.

– På internet pågår auktioner hela tiden av olika verksamheter, inte minst inom söktjänster som Google eller på auktionssajter som Ebay, säger professor Robert B Wilson.

Vad han själv ska göra för de fem miljoner han får i prissumma vet han inte.

– Det finns mycket jag kan använda pengarna till, för resor. Men jag kommer troligen spara pengarna, till familjen, mina barn. Vi sparar nog detta till ett annat tillfälle, säger han och tillägger att covid-19-pandemin krånglar till det.

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne tillkom 1968, med anledning av Riksbankens 300-årsjubileum. Prisutdelningen sker den 10 december, på årsdagen av Alfred Nobels död.

84 enskilda personer har tilldelats ekonomipriset från 1969 till 2019. Esther Duflo är den yngsta pristagaren hittills. Hon var 46 år gammal när hon tilldelades priset 2019. Den äldsta är Leonid Hurwicz. Han var 90 år gammal när han fick priset  2007.

Elinor Ostrom var den första kvinnan någonsin som fick priset 2009.  Esther Duflo blev den andra kvinnliga pristagaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer