Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nobelstiftelsen med Vidar Helgesen som vd backar nu från beslutet att bjuda in ambassadörerna för Ryssland, Belarus och Iran till prisceremonin. Foto: SVT samt TT

Nobelstiftelsen backar från kritiserade beslutet

Uppdaterad
Publicerad

Nobelstiftelsen backar från beslutet att bjuda in ambassadörer från Ryssland, Iran och Belarus, skriver stiftelsen i ett pressmeddelande. Beskedet kommer efter att beslutet mötts av en kritikstorm.

”Vi tar till oss av de starka reaktionerna i Sverige som fullständigt överskuggat detta budskap. Nobelstiftelsens styrelse väljer därför att upprepa förra årets undantag från vanlig praxis – att inte bjuda in Ryssland, Belarus och Irans ambassadörer till prisutdelningsceremonin i Stockholm”

Det skriver Nobelstiftelsen i ett pressmeddelande. Till ceremonin i Oslo kommer som tidigare alla ambassadörer att bjudas in.

Vände efter kritik

Flera partiledare meddelade under fredagen att de nobbar Nobelfirandet om inte beslutet ändras. Även Ukrainas ambassadör kritiserade inbjudningen, som Statsminister Ulf Kristersson och Kungen kallade för ”förvånande”.

Det var den samlade kritiken som fick Nobelstiftelsen att göra sin helvändning – trots att stiftelsens vd Vidar Helgesen tycker att det ursprungliga beslutet var ”rätt och riktigt”.

– Omfattningen av reaktionerna blev så starka att det helt tar uppmärksamheten från det som är viktigt för oss och det är att Nobelpriset ska tala. Priset ska stå i centrum och nu blev inbjudningslistan det mest uppmärksammade, säger han till SVT.

Positiva reaktioner

Flera partiledare reagerar positivt lördagens beslut. Märta Stenevi (MP)  är ”oerhört glad” över beskedet, som även hyllas av Nooshi Dadgostar (V) och Muharrem Demirok (C).

”Ett bra och nödvändigt beslut av Nobelstiftelsens styrelse”, skriver statsminister Ulf Kristersson till Aftonbladet.

Fick inte komma ifjol

Förra året fick inte Irans, Belarus och Rysslands ambassadörer komma på Nobelprisutdelningen. Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen motiverade beslutet med att förra året var ett undantag, och att man i år gick tillbaka till tidigare praxis.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera partiledare går nu ut med att de kommer att bojkotta Nobelfestligheterna om Nobelstiftelsen står fast vid att Rysslands ambassadör är inbjuden till ceremonin. På bild: Centerpartiets Demirok samt Dadgostar (V) och Stenevi (MP) vid förra årets Nobelfest. Foto: Robin Bäckman/TT, Pontus Lundahl/TT samt Jonas Ekströmer/TT

Texten uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.