Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Nobelstiftelsens vd svara på kritiken om att låta Rysslands ambassadör delta på prisutdelningen: ”Vi gör som vi alltid gjort”. Foto: SVT

Nobelstiftelsens vd: Därför är ryska ambassadören välkommen

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson kommer att få en inbjudan till årets Nobelfest. Partiledaren var dock snabb med att avböja den framtida inviten: ”Tyvärr upptagen”. Även Ryssland och Belarus tillhör numera de inbjudna, vilket har väckt uppmärksamhet även i internationella medier.

Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen berättade under torsdagen att man har ändrat den praxis som gällt i 13 år.

– Beslutet från 2010, togs i en annan värld. I dag ser vi en utveckling av mer vetenskapsförnekelse, hot mot yttrandefrihet, demokrati och mänskliga rättigheter, samt en ökad polarisering i samhällsdebatten både i Sverige, Norge och internationellt. Vi vill bemöta detta med att lyfta fram de värderingar som Nobelpriset vilar på, säger Helgesen till SVT Nyheter.

Strax efter att nyheten om praxisändringen blev känd, svarade Åkesson på sin festinbjudan i ett Facebookinlägg med texten: ”Tyvärr är jag upptagen den dagen”.

Alla ambassadörer välkomna igen

Förutom Åkesson blir nu alla ambassadörer i Sverige inbjudna till prisceremonin, inklusive Rysslands, Belarus och Irans, som förra året inte var välkomna.

– Vi tänker att det är bra att även bjuda in stater som behöver höra hur viktigt det är med demokrati, mänskliga rättigheter och fred, säger Helgesen och tillägger att beslutet kommer att stå fast hädanefter.

Han menar att det är viktigt att ha med sig att ett av Nobelprisen, fredsprisen, regelmässigt konfronterar krigarstater och förtryckande regimer genom att ge fredpriset till oppositionella:

Men ambassadörerna är inte inbjudna till allt.

– Det är bara inbjudna till prisutdelningen inte till banketten. Det har det blivit ett missförstånd, säger Rebecka Oxelström, presschef vid Nobelstiftelsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför ändrar Nobelstiftelsen praxis gällande vilka de bjuder in – hör vd:n i klippet. Foto: Johan Nilsson/SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.