Nobelstiftelsens styrelse har inte sett någon anledning att ompröva sitt tidigare beslut. Foto: Tim Aro/TT

Jimmie Åkesson får inte gå på Nobelfesten

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson nobbas återigen från Nobelfestligheterna i Stockholm, uppger Nobelstiftelsen för TT. Alla andra partiledare är inbjudna.

Nobelstiftelsens styrelse har inte sett någon anledning att ompröva sitt tidigare beslut om att inte bjuda in Sverigedemokraternas partiledare till Nobelfestligheterna, skriver Nobelstiftelsen i en kommentar till TT. Att partiet numera utgör regeringsunderlag och är Sveriges näst största parti ändrar inte på något:

”Nobelpriset vilar på en respekt för vetenskap, kultur, humanism och internationalism. Den respekten ligger även till grund för de insatser som firas och uppmärksammas när Nobelpristagare och gäster från hela världen bjuds in till Nobelprisutdelningen och banketten den 10 december”, skriver stiftelsen.

Övriga partiledare inbjudna

Vd Vidar Helgesen står därmed fast vid sin föregångare Lars Heikenstens beslut gällande Åkesson, som inte någon gång varit inbjuden till festligheterna i Stockholm.

”Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra. Partiets bakgrund i högerextremism och företrädarnas agerande i nuet visar på en bristande respekt för den grundläggande principen om alla människor är lika värda och rättigheter – oavsett hudfärg, härkomst eller religion”, skrev Nobelstiftelsen i sin motivering till beslutet inför Nobelfesten 2019.

Övriga riksdagens partiledare är fortsatt inbjudna.

Nobelstiftelsen hänvisar till ett pressmeddelande och vill inte kommentera beslutet ytterligare.

”Utöver den kommentar Nobelstiftelsen nu har gett väljer stiftelsen att inte ta ytterligare frågor just nu. Nobelstiftelsen återkommer med mer information kring årets Nobelfestligheter i början av Nobelveckan.”, skriver stiftelsens presschef, Rebecka Oxelström, i ett mejl till SVT Nyheter.

Ukrainakriget påverkar inbjudningslistan

Även kriget i Ukraina sätter sitt avtryck på inbjudningslistan till årets Nobelbankett.

”Nobelstiftelsen bjuder in de ambassadörer som är stationerade i Sverige, men med anledning av Rysslands invasion av Ukraina har Nobelstiftelsen valt att inte bjuda in Rysslands och Belarus ambassadörer till Nobelprisutdelningen i Stockholm”, skriver stiftelsen.

SVT Nyheter söker Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.