Stefan Ingves Foto: TT

Riksbanken förlänger nollräntan

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken förlänger perioden med nollränta åtminstone fram till tredje kvartalet 2024, enligt det nya räntebeskedet.

Fortsatt full gas trots högre inflation, konstaterar en ekonom.

Som väntat lämnas styrräntan oförändrad. I bankens prognos ligger räntan också kvar på noll procent fram till åtminstone tredje kvartalet 2024, vilket är så långt prognosen sträcker sig. Banken fortsätter också att köpa värdepapper inom ramen på 700 miljarder kronor, även om takten för köpen trappas ner.

”Smittspridningen av coronaviruset har minskat och det ekonomiska läget ser ljusare ut. Men pandemin är inte över och inflationstrycket är fortfarande måttligt”, skriver banken i ett pressmeddelande.

Detta trots att priserna på råvaror och andra insatsvaror och transporter stigit rejält för företagen.

Tar högre inflation med en klackspark

”Men det bedöms få en måttlig och övergående effekt på konsumentpriserna”, skriver banken. Först framåt 2024 väntas inflationen överstiga Riksbankens mål om två procent.

Riksbanken har i samband med räntebeskedet skrivit upp utsikterna för svensk ekonomi. BNP bedöms öka fortare än tidigare prognos och arbetslösheten minska snabbare.

Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg skriver i en snabbkommentar.

”Riksbanken tar högre inflation med en klackspark. Att reporäntebanan inte höjs trots en rejält uppreviderad syn på konjunkturen visar tydligt hur bekymrad Riksbanken är över låg inflation”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.