Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera läckor har skett vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2. Bilden är från januari 2021 under bygget av gasledningen i Östersjön. Foto: Jens Buettner/AP/TT

Uppgifter: Nord Stream-läckor kan ha varit medveten attack

Uppdaterad
Publicerad

De läckor som på måndagen upptäcktes på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 kan ha varit resultatet av en riktad attack. Det skriver den tyska tidningen Tagesspiegel, som hänvisar till tyska myndighetskällor.

– Allt talar emot att det skulle vara slumpen, säger källan.

Under måndagen uppstod flera läckor på gasledningarna Nord Stream 1 och 2, som levererar gas från Ryssland till Tyskland. Hål i ledningarna fick den stillastående gasen att läcka ut i Östersjön och flera varningar utfärdades för fartyg mellan Bornholm och Karlskrona.

Läckagen upptäcktes med bara några timmars mellanrum, först vid 14-tiden på Nord Stream 2 och senare vid 20-tiden på Nord Stream 1. Nord Stream själva uppger på tisdagen att skadorna ”saknar motstycke”.

– Det är inte möjligt att bedöma hur lång tid det kommer att ta att återställa, säger en talesperson för bolaget i en kommentar.

Dmitrij Peskov, talesperson för Rysslands president Vladimir Putin, uppger att Ryssland är ”extremt oroat” över tryckfallet och menar att situationen måste hanteras genast. Han säger också att det inte går att utesluta att sabotage ligger bakom skadorna.

Uppgifter: Kan vara attack

Läckaget rapporterades som ett ”plötsligt tryckfall”. Men enligt den tyska dagstidningen Tagesspiegel utreds om läckorna kan ha orsakats av riktade attacker med ubåt eller marindykare.

– Vi kan inte föreställa oss ett scenario som inte innebär en riktad attack. Allt talar emot slumpen, säger en tysk myndighetskälla med insyn i utredningen till tidningen.

”Osannolikt” med olycka

De två läckagen på Nord Stream 1 uppges ha inträffat med flera kilometers avstånd från varandra. Avståndet därifrån till den första läckan på Nord Stream 2 var flera mil.

Tomas Kåberger, professor i industriell energipolicy, säger till TT att det teoretiskt kan hända att fartyg som kastar ankare kan förstöra en ledning, men att det inte är troligt då flera rör drabbades samtidigt.

– Det är osannolikt att slumpvisa händelser skulle göra att båda ledningarna skadades.

Nord Stream: Ingen kommentar

Omfattningen av läckaget är ännu okänt, men bara Nord Stream 2 innehöll 177 miljoner kubikmeter gas enligt Tagesspiegel. Det väntas påverka miljön vid danska Bornholm men kan också få större effekter, då metangas som läcker ut i atmosfären kan skada klimatet.

Enligt Sjöfartsverkets navigationsvarning ska alla passerande fartyg hålla ett avstånd på fem sjömil från läckorna. Varningen gäller tills vidare.

– Vi fortsätter hålla extra koll i området så att ingen har missat det här, säger Sara Eriksson, presschef på Sjöfartsverket till SVT.

En presstalesperson för Nord Stream 1 vill inte kommentera uppgifterna om påstått sabotage, och kan heller inte ge prognos för när skadorna kan vara åtgärdade.

– Så länge utredningen pågår kan vi inte spekulera i orsakerna.

Nord Stream 1 och 2

Gasledningarna Nord Stream 1 och 2 går mellan Ryssland och Tyskland via Östersjön.

Nord Stream 1, som invigdes 2011, samägs av flera europeiska energibolag men ryska gasjätten Gazprom innehar ett 51-procentigt ägande.

I början av september stoppade Ryssland alla gasleveranser till Europa via Nord Stream 1, med hänvisning till tekniska fel.

Nord Stream 2 stod färdig hösten 2021 men har aldrig tagits i bruk, bland annat på grund av politiska ställningstaganden till följd av Rysslands invasionskrig i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.