Nord Stream: Röd-gröna säger nej

Uppdaterad
Publicerad

-I ett gemensamt uttalande säger den rödgröna oppositionen nej till gasledningen genom Östersjön. Uttalandet är underskrivet av partiledarna Mona Sahlin (S), Lars Ohly (V) och MP:s båda språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson.

-Vi säger bestämt nej till den rysk-tyska fossilgasledningen på Östersjöns botten...som binder fast Europa i ett beroende av rysk gas och innebär allvarliga miljörisker i ett mycket känsligt havsmiljöområde, skriver de.

-Ryssland får ökade påtryckningsmedel på EU och regeringen öppnar för naturgasanvändning i Sverige, tillägger de.

Säkerhetspolitik

-Vi rödgröna är emot beslutet att säga sa till gasledningen. Det säger vänsterledaren Lars Ohly till Rapport.

-Det finns säkerhetspolitiska aspekter också, säger han.

På Rapports fråga om de rödgröna vid en eventuell valseger kommer att riva upp dagens beslut svarar Lars Ohly inte med ett rakt ja.

-Det beror på hur långt processen har gått då, säger han.

”Regeringen har fegat ur”

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson hävdar i en intervju med TT att regeringen hade kunnat stoppa gasledningen om hårda miljökrav hade ställts.

-Regeringen har fegat ur och inte vågat ställa tuffa krav på företaget att ta fram ett landbaserat alternativ, säger han till TT.

-Det här innebär stora skador på Östersjön. Som EU:s ordförande har regeringen talat om vikten att värna Östersjön, men detta visar att man inte menat allvar.

Peter Eriksson pekar på att gasledningen inte bara påverkar miljön, den har också säkerhetspolitiska konsekvenser.

-Det här ger Ryssland möjlighet att använda energi som vapen, säger han.

SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.