Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nordea-VD vägrar kommentera chefers skatteupplägg

Uppdaterad
Publicerad

Nordeas vd Casper von Koskull vill i dag inte kommentera om han kände till de nya uppgifterna om ryska Nordea-chefernas skatteupplägg.
– Det som gjorts behöver ju inte vara något olagligt, säger Nordeas presschef Magnus Nelin.
Enligt Finansinspektionen har man tagit del av de nya uppgifterna.

Det var i helgen som Danmarks Radio och tidningen Politiken kunde avslöja att fem av Nordeas ryska toppchefer har haft brevlådeföretag via advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama. Fyra av dem jobbar fortfarande på Nordea.

Bland annat öppnade Nordeas Rysslands-vd Mikhail Polyakov ett brevlådeföretag på Brittish Virgin Island i maj 2015. Bolaget hette Easy Tiger S.A.

Även Nordeas chefsjurist har upprättat ett bolag på Brittish Virgin Island enligt Panamadokumenten.

Chefen vill inget säga

Uppläggen gjordes via Nordeas Luxemburgbolag. Under samma period var Nordeas nuvarande koncernchef Casper von Koskull styrelseordförande för Nordeas ryska dotterbolag.

Men varken von Koskull eller den övriga Nordealedningen vill i dag säga om koncernchefen kände till uppläggen.

– Vi kommenterar det inte mer än vad vi gjort, säger presschefen Magnus Nelin.

För två månader sedan kunde SVT:s Uppdrag Granskning avslöja att Nordea var en av de mest aktiva kunderna hos advokatbyrån Mossack Fonseca. Banken förekom betydligt fler gånger i den omfattande databas kallad Panama papers som läckt från byrån än andra svenska banker.

I samband med avslöjandet sade Casper von Koskull att Nordea inte ”agerar i gråzonen” eller vill associeras med människor som gör det.

Penningtvätt

Efter avslöjandet i april kallade Finansinspektionen till presskonferens där man berättade att man såg mycket allvarligt på uppgifterna om skatteflykt. Enligt myndigheten som nu utreder banken granskas Nordea utifrån regelverket om penningtvätt och riskhantering.

När SVT under tisdagen pratade med Finansinspektionens avdelningschef, som ansvarar för Nordeautredningen, sade han att myndigheten tagit del av de nya uppgifterna om bankens chefer och deras skatteupplägg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Panama-dokumenten

Mer i ämnet