Nordkoreanska jeans stoppades

Uppdaterad
Publicerad

Jeansen från Nordkorea stoppades bara en timme innan de skulle lanseras på varuhuset Pub i Stockholm. Varuhuset vill inte förknippas med en politisk diskussion om diktaturen i Nordkorea.

Grundarna till företaget Noko som står bakom produkten ger sig inte.

-När vi har kämpat så mycket som vi har i två och ett halvt år för att få jeansen hit från Nordkorea, kommer vi inte att ge upp nu. Vi har varit med om mycket värre problem längs vägen, säger Jakob Ohlsson på Noko till tidningen Metro.

”Vi har bott på fabriken”

-Jag tycker istället att man borde ha mer diskussion om andra kläder som kommer från Kina eller Pakistan till exempel. Vi har kontrollerat hur de här jeansen kommit till oerhört noga. Vi har praktiskt taget bott på fabriken, säger Jakob Ohlsson.

Jeansen kommer att fortsätta säljas via företagets webbplats.

”Den käre ledaren”

Jeans är kanske inte det första man förknippar med den kommunistiska diktaturen Nordkorea. Och nu blev det alltså lite för känsligt för Pub att delta i lanseringen av jeans tillverkade i landet styrt av ”den käre ledaren” Kim Jong-il.

Det är det svenska företaget ”Noko Jeans” som hjälper

det slutna landet att göra en oväntad inbrytning på jeansmarknaden.

-När vi kom tillbaka från Pyongyang sommaren 2008 och hade fått ett ja så fick vi litet panik, för då insåg vi att vi har fått ett ja, vi kan tillverka där, men det ställer en del praktiska krav på oss, att ha ett företag och tulla in och ut, berättar Jakob Ohlsson, en av grundarna till ”Noko Jeans”.

Skaparna av företaget ser det som ett sätt öppna dörrar till landet där jeans betraktas som en av de starkaste symbolerna för amerikansk imperialism.

Bara i svart

Nu, ett och ett halvt år senare finns 1.097 par jeans, made in Nordkorea, nere i en källare. De hade tagit två månader på sig från Pyongyang till Stockholm. Det här är den första svenska industriproduktion som förlagts till Nordkorea.

Jeansen finns bara i svart. Det beror bland annat på att särskilt blå jeans förknippas med USA.

I Nordkorea betraktas generellt utlänningar och utländska varor som ett hot mot regimen. Trots att jeansen alltså är tillverkade i Nordkorea är det knappast troligt att man kommer att få se några Noko-jeans på huvudstaden Pyonyangs gator.

Att göra affärer med Nordkorea har aldrig varit lätt men lockande, inte minst på grund av den billiga arbetskraften.

Gruvföretag och vodka

Textilfabriken som tillverkar jeansen tillhör ett gruvföretag.

Första affärsavtalet beseglades med några glas svensk vodka, berättar jeansföretagets grundare, som bestämt hävdar att det nordkoreanska jeansäventyret inte främst är ett sätt att tjäna pengar utan ett sätt att öppna kontakter med det slutna landet.

-Vi kommer aldrig att försvara Nordkorea och vad landet gör mot sina medborgare, säger Jakob Ohlsson.

Det är inte förbjudet att ha handelsförbindelser med diktaturen Nordkorea. Gällande handelsrestriktioner säger att man inte får sälja vapen eller lyxprodukter, men hindrar inte till exempel tillverkning av jeans.

LO är kritiska

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Ulf Edström, ställföreträdande internationell chef på svenska LO och styrelseledamot i FN-organet International Labour Organization, ILO, blir upprörd när han hör om affären.

-Varför ska man inleda affärer med en diktatur? Jag vet inte hur mycket de räknar med att tjäna på det här, men de här pengarna hamnar i diktaturens fickor.

Agneta Gustavsson/Örjan Magnusson

Källor: SVT, AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.