Foto: SVT

Nordsvensken riskerar att utrotas

Uppdaterad
Publicerad

I år beräknas enbart 200 föl födas av den nordsvenska hästen och rasen riskerar nu att utrotas.

Att spänna för sina nordsvenskar och arbeta med hästarna i skogen är en självklarhet för Lars-Åke Johansson som tillsammans med sin familj driver ett hästlantbruk. I princip nästan varje dag använder han sina uthålliga arbetskamrater.

– Det är oftast utrustningen som är omodern. Själva hästen är en fantastisk skapelse. Den produceras här på gården och den drivs av den energi som produceras här så man kan kalla den för gårdens förnyelsebara energikälla, säger han.

Tynande tillvaro

Men häst och vagn är en ovanlig syn och nordsvensken, en av tre inhemska hästraser, för en tynande tillvaro. För ett sekel sen fanns den på var och varannan gård. Men det här året beräknas enbart 200 föl födas från den svenska brukshästen och nu slår hästrasens riksförening larm. Så få föl riskerar rasens överlevnad.

– 200 föl kan aldrig hålla en sådan här population vid liv. Om det föds så få föl kommer stammen inte att överleva, så den är utrotningshotad, säger Stefan Bleckert på föreningen nordsvenska hästen.

Viktigt bevara rasen

Godmodig, stabil och arbetsam. Lars-Åke Johanssons familj som använder hästarna till både körning och ridning har svårt att förstå att inte fler lockas till nordsvenskarna, men det måste ske snart.

– Vi har mycket import av allting idag och det är verkligen viktigt att bevara den här rasen och kunskapen med den, säger han.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer