Norge rustat för en andra smittvåg

Uppdaterad
Publicerad

Norge har god lagerhållning inför en eventuell andra smittovåg uppger norska myndigheter. Den norska strategin med hård nedstängning och mycket testning har gjort att myndigheter haft tid att köpa på sig tillräckligt med skyddsmateriel.

-Vi har arbetat intensivt med att fylla på både våra lager med livsnödvändiga läkemedel och skyddsutrustning, säger Bjørn Guldvog, chef för den norska socialstyrelsen, till SVT Nyheter.

I Norge har hittills bara cirka 250 personer dött i Covid-19 och knappt 9 000 personer har bekräftats smittade. Enligt Bjørn Guldvog som är chef för den norska socialstyrelsen eller Helsedirektoratet som det heter i Norge, beror de låga siffrorna till stor del på den norska strategin.

Nedstängningen gav Norge mer tid

-Vi valde att trycka ner smittan hårt i ett tidigt skede eftersom det fanns så mycket som var okänt med det nya coronaviruset. Därför har vi inte fått någon utbredd smitta. Vi har därför heller inte haft någon akut brist på skyddsutrustning och haft tid att öka vår kapacitet för inför en eventuell ny smittovåg, säger Bjørn Guldvog.

Inköp gjorts centralt

Norge hade redan innan pandemin nationella beredskapslager med livsnödvändiga läkemedel och skyddsutrustning. Men de insåg tidigt att lagren inte skulle räcka och lät därför en enskild region hantera inköpen av all skyddsutrustning till både landets sjukhus och kommuner.

I slutet av maj hade Norge i sina nationella beredskapslager bland annat 28.6 miljoner munskydd, 1,1 miljoner andningsskydd, 2,2 miljoner skyddsrockar och 21,5 miljoner handskar. Det framkommer på listor som SVT fått av det norska Helsedirektoratet.

Nya avtal med norska producenter

Utöver det har den norska staten skrivit på avtal med 11 norska företag som ska producera och leverera skyddsutrustning.

– Bara runt en procent av befolkningen ser ut att ha varit smittad i Norge. Det betyder att det troligtvis är låg immunitet i befolkningen och att vi därför fortfarande riskerar att utsättas för nya vågor av epidemin, säger Bjørn Guldvog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.