”Normalt att elpriset går upp och ner”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att elpriset i december var närmast rekordhögt har regeringen inga planer på att ändra reglerna för elmarknaden. Det säger Daniel Johansson, statssekreterare hos näringsminister Maud Olofsson.

-Jag har förståelse för att man blir upprörd när priserna stiger. Men på en fri marknad är det naturligt att priserna går upp och ned, säger han.

Enligt Daniel Johansson är det inte lika vanligt att elkunderna reagerar när priserna går nedåt.

Av de veckor genom tiderna, då elpriset var som högst, inföll flera just i december 2010, upplyser Daniel Johansson.

Han upprörs inte heller särskilt mycket över att elpriserna nu är tre gånger så höga som för 15 år sedan.

-Om man tittar på andra råvaror så har de också stigit i pris, säger han.

Inte bara vädret

På måndagen berättade vi om Lotta Stålberg i Närke som nyligen fick elräkningen för december ifjol. Den var på 5.464 kronor, jämfört med 3.897 kronor i december 2009.

Förklaringen till det höga priset i december 2010 är självklart det kalla vädret men, enligt Daniel Johansson, också att vattennivåerna är låga och att kärnkraftverken inte fungerade som de skulle i november.

Att vattennivåerna i magasinen är låga beror på att elbolagen sålde el till bland annat Norge och Tyskland där det fanns efterfrågan till ett bra pris i somras.

Sticker i ögonen

Att el säljs till utlandet kan sticka i ögonen, särskilt när det leder till låga vattennivåer på vintern när elen behövs i Sverige.

-Men vi har en så gott som fri elmarknad i Norden. Man ska komma ihåg att när priserna höjs i Sverige blir det mera intressant att sälja till oss. På så vis minskar risken för brist på el, säger Daniel Johansson, som dock medger att det är en svag tröst för en drabbad konsument.

Vad kan man göra?

Ett råd kan i alla fall Daniel Johansson ge konsumenterna som vill ha lägre elpris.

Det riktar sig till den knappa tredjedelen av konsumenterna som har rörligt elpris. Ett fast elpris kan hjälpa lite.

-Om man säkrar elpriset slipper man hänga med i de största prissvängningarna, säger han.

Vindkraft

Men man kan inte räkna med några ingripanden från regeringen i hur elmarknaden fungerar.

-Vi ser gärna att konkurrensen ökar och att det kommer in fler aktörer på marknaden och det kan det göra nu när vi satsar på förnyelsebara energikällor som vindkraft och kraftvärme, säger Daniel Johansson.

Med mer vindkraft och andra förnyelsebara energikällor kommer det att produceras mera el. Med mera el på marknaden pressas priserna nedåt, tror Daniel Johansson.

Mätning per timne

Ytterligare ett litet hopp ger Daniel Johansson den som tröttnat på dyra elräkningar.

På sikt kommer elkunden att kunna påverka sina elkostnader genom att styra konsumtionen över dygnet.

Regeringen har skickat utredningen om så kallade timmätare på remiss. Den som har en sådan ska kunna välja att köra till exempel tvättmaskinen klockan 21 då elen är billigare istället för på eftermiddagen eller morgonen då den är dyrare.

Örjan Magnusson

orjan.magnusson@svt.se

2010 dyraste elåret

• Kunder med rörligt elpris i villa fick betala 152 öre per kWh i december, det högsta rörliga elpriset under december, enligt statistik från Energimarknadsinspektionens prisjämförelse elpriskollen.se.

• 2010 blev det dyraste året hittills för elkunderna med februari och december som de dyraste månaderna.

• En villa med årsförbrukning på 20.000 kWh med elvärme och rörligt pris kostade 2010 24.000 kronor. 2009 stannade räkningen på 19.500 och 2008 på 21.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.