Norwegians pilot- och kabinbolag ansöker om konkurs

Uppdaterad
Publicerad

En rad bolag i Norwegiankoncernen, som anställer piloter och kabinpersonal, ansöker om konkurs. Flygbolaget har inte trafikerat några linjer i Sverige och Danmark på flera veckor på grund av coronaviruset. Totalt berörs drygt 4 700 anställda, i bland annat Sverige.

Sedan coronakrisen har flygresandet i princip upphört helt och hållet, vilket slagit hårt mot flygbolagen. Nu ansöker Norwegian om konkurs för fyra dotterbolag som anställer kabinpersonal och piloter i Sverige och Danmark, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Förutom konkursen för de fyra bolag som anställer piloter och kabinpersonal i Norge och Danmark säger Norwegian upp avtal med separata bolag som levererar personaltjänster till företaget. I pressmeddelandet skriver Norwegian också att bolaget sökt statligt stöd för en månad sedan men ännu inte fått några konkreta förslag på likviditetsåtgärder i Sverige, till skillnad från i Norge.

– Vi har inte tid att vänta på stöd längre, den här krisen är akut, sade Norwegians koncernchef Jacob Schram under en presskonferens efter beskedet.

Drygt 4 700 anställda berörs

Totalt sett berörs 1 571 piloter och 3 134 kabinanställda i Sverige, Danmark, Finland, Spanien, Storbritannien och USA. Än är det inte klart hur många svenska arbetstillfällen det gäller.

 – Vi har gjort allt i vår makt för att reducera våra kostnader, men det är inte nog. Detta har varit ett extremt tungt beslut att fatta, sade Norwegians koncernchef Jacob Schram under presskonferensen.

Martin Lindgren, ordförande för Svensk Pilotförening, säger att beslutet är förvånande med tanke på den krisplan som Norwegian tidigare presenterat.

– Branschen är ju extremt pressad just nu. Detta besked är visserligen något förvånade då man från Norwegians sida haft en plan för att kunna överleva den här krisen, som man presenterat för personal och marknaden, sen kommer detta dråpslag. Det är en väldig jobbig situation för alla, det ser inte alls bra ut för våra piloter kortsiktigt i varje fall.

”Ett sätt att få staten att ta över kostnaden”

SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka säger att bolaget dragits med stora problem redan innan coronakrisen, och att beslutet därför inte var oväntat.

– Norwegians intäkter har gått till i stort sett noll samtidigt som de står med väldigt mycket fastna kostnader. Det har sett mörkt ut för Norwegian längre, och det var innan coronakrisen började rita om kartan för flygmarknaden världen över, säger Johanna Cervenka.

– Man har ju begärt pengar från svenska och danska staten och inte fått det – där har svenska staten helt klart prioriterat SAS. Det här är ett sätt att få den svenska staten att ta kostnaden för personalen, genom den statliga lönegarantin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet