Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ser polisens kostnader ut. Bilden visar Salwan Momika under en demonstration den 14 augusti 2023. Foto: Anders Wiklund/TT

Notan för Stockholms koranbränningar: ”Drygt 4,7 miljoner”

Publicerad

Årets koranbränningar i Stockholm har kostat Polisen 4,7 miljoner kronor, enligt en kostnadsberäkning från myndigheten.

– Det är klart att det är en kostnad, men samtidigt är det polisens jobb att sköta bevakningen vill allmänna sammankomster, säger Polisen till SVT.

Hittills i år har 13 allmänna sammankomster genomförts i polisregion Stockholm där arrangören uppgett att något ska brännas. Totalt har det kostat Stockholmspolisens nästan fem miljoner kronor att bevaka sammankomsterna, enligt Helena Boström Thomas, presstalesperson för polisregion Stockholm.

– Alla sammankomster där vi har haft koranbränning i år, 13 stycken, har totalt kostat drygt 4,7 miljoner kronor, säger hon.

2,4 miljoner i merkostnad

Av den totala kostnaden på 4,7 miljoner kronor är drygt hälften, 2,4 miljoner, så kallad merkostnad. Det är kostnaden utöver exempelvis ordinarie löner till poliserna.

– Det kan vara saker som mat till personalen och resekostnader, men främst rör det sig om övertidskostnader för de poliser som arbetat, säger Helena Boström Thomas.

1-2 miljoner för ett fotbollsderby

Den totala kostnaden på 4,7 miljoner motsvarar cirka 360 000 kronor av skattebetalarnas pengar för varje koranbränning i år. Den siffran kan jämföras med den totala kostnaden för att bevaka ett fotbollsderby, enligt Helena Boström Thomas.

– Ett fotbollsderby kostar mellan en två miljoner kronor ungefär, säger hon.

Ingår i polisens uppdrag

Enligt Polisen innebär inte utgiften att pengar dras från en annan del av deras verksamhet. Det är tvärtom något som inkluderas i myndighetens ekonomiska planering.

– Det är klart att det är en kostnad, men samtidigt är det polisens jobb att sköta bevakningen vill allmänna sammankomster och det tar man höjd för när man gör en budget, säger Helena Boström Thomas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.