Foto: David WestlingVisa alla (2)
Visa alla (2)

Undersökning: Det tycker väljarna är de viktigaste politiska frågorna

Uppdaterad
Publicerad

Vården är fortsatt den politiska fråga som väljarna tycker är viktigast, men lag och ordning ökar kraftigt i betydelse för väljarna. Det visar en undersökning från Novus.

Coronaviruset och dess effekter överskuggar fortfarande det mesta i debatten – men sedan i somras har allt mer fokus åter hamnat på lag och ordning. Det syns också i väljarnas prioriteringar. Novus frågar i en återkommande undersökning vilka som är de viktigaste politiska frågorna.

Sjukvården ligger fortfarande i topp, men sedan den förra mätningen tappar frågan, från 68 procent till 56 procent jämfört med undersökningen i juni.

Frågan om lag och ordning starkt framåt

Stiger gör istället just lag och ordning, som ökar markant från 45 procent förra mätningen till 55 procent nu. Därmed är det väljarnas näst viktigaste fråga.

– Innan sommaren var sjukvården utan tvekan den absolut viktigaste frågan bland väljarna, den är det fortfarande men nu är lag och ordning nästan lika viktig, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

På tredje platsar hamnar invandring och integration. Skola och utbildning backar till en fjärdeplats jämfört med i juni.

”Finns en svårighet för regeringen”

Frågan är vilka partier som tjänar på att lag och ordning är i fokus. Novus har också frågat väljarna vilket parti man tycker har bäst politik i olika sakfrågor.

Inom sjukvård anses Socialdemokraterna ha bäst politik, före Vänsterpartiet. Inom lag och ordning är det Moderaterna som toppar före Sverigedemokraterna.

– Moderaterna brukar av tradition ha sakägarskap inom lag och ordning, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

– Det finns en svårighet för regeringen om de här frågorna skulle bli viktiga inför valet. Har man inte kontroll över brottsligheten på ett sätt som väljarna upplever är nödvändigt, så kan det slå tillbaka väldigt hårt mot den sittande regeringen.

Sverigedemokraterna får högst siffror inom invandring och integration. Inom skolan toppar Socialdemokraterna vilka också toppar inom sakfrågorna ekonomi, äldreomsorg, pensioner och jobb.

– Framförallt så vill ju Socialdemokraterna att debatten nu ska återgå till en mer traditionell debatt med välfärdsfrågor i fokus, vänster- högerfrågor, det är frågor där man känner sig mer bekväm än i invandring, lag och ordning och den typen av frågor som har seglat upp som allt viktigare för väljarna. Så det är en dagordning som Socialdemokraterna nog inte är helt bekväma med, säger Tommy Möller.

Frågan som ställdes är: ”Vilka politiska frågor tycker du är viktigast?” Undersökningen är genomförd 3 – 9 september 2020 i Novus Sverigepanel som är en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel. Totalt har 1007 intervjuer genomförts. Vid osäkerhet för hur en siffra ska tolkas, var vänlig kontakta Novus.

Sjukvården 56% (-12)

Lag och ordning 55% (+10)

Invandring/integration 53% (+2)

Skola och utbildning 44% (-7)

Äldreomsorg 38% (-5)

Miljö och klimat 38% (+5)

Jobb/Sysselsättning 36% (-1)

Landets ekonomi 34% (-3)

Pensioner 26% (-)

Jämställdhet 19% (-1 )

(Förändring sedan juni inom parentes)

Källa: Novus

Undersökningen visar bästa parti i de tio frågor som väljarna anser vara viktiga. Undersökningen är genomförd 3 – 9 september 2020 i Novus Sverigepanel som är en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel. Totalt har 1007 intervjuer genomförts. Vid osäkerhet för hur en siffra ska tolkas, var vänlig kontakta Novus.

1. Sjukvården S 20%

2. Lag och ordning M 23%

3. Invandring/ integration SD 30%

4. Skola och utbildning S 18%

5. Äldreomsorg S 17%

6. Miljö/klimat MP 24%

7. Jobb/ sysselsättning S 20%

8. Landets ekonomi S 26%

9. Pensioner S 18%

10. Jämställdhet V 19%

Källa: Novus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer