Foto: TT

Novus: Förtroendet för ministrarna ökar

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) är den regeringsmedlem som flest svenskar känner mycket eller ganska stort förtroende för, enligt en undersökning av Novus. Förtroendet för socialminister Lena Hallengren (S) har ökat mest sedan senaste undersökningen.

Förtroendet för flera ministrar har ökat markant under coronakrisen, enligt en ny undersökning av Novus. Statsminister Stefan Löfven är den minister som har högst förtroende, följt av finansminister Magdalena Andersson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Jämfört med senaste undersökningen från september 2019 är två av ministrarna nya på listan över de tio för vilka väljarna har högst förtroende – socialminister Lena Hallengren (S) och näringsminister Ibrahim Baylan (S).

– Vi har sett att Socialdemokraterna ökat stadigt under coronapandemin. Även om vi har sett en liten nedgång bekräftar det här att förtroendet fortfarande är starkt för Sveriges ledning under corona, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Hallengren ökar mest

Lena Hallengren ökar i förtroende med 15 procentenheter – den högsta ökningen bland ministrarna – och går från plats 17 till plats 7.

De som ökar mest därefter är Stefan Löfven (+11), utrikesminister Ann Linde (+10), inrikesminister Mikael Damberg (+9), Magdalena Andersson (+8), Ibrahim Baylan (+8) och kultur- och demokratiminister Amanda Lind (+8). Ingen minister har minskat märkbart i förtroende jämfört med senaste undersökningen.

Samtliga ministrar på topp tio-listan är socialdemokrater.

– De miljöpartistiska ministrarna kommer in på en lägre nivå. De har inte haft positioner som är framträdande under pandemin. De har fokuserat på vissa miljöfrågor som är deras kärnämnen, men kärnämnena nu är det som är socialdemokratiska ministrars frågor.

”Beror på hur det utvecklar sig”

Om förtroendet kommer att minska efter att pandemin är över är för tidigt att säga något om, säger Torbjörn Sjöström.

– Det beror lite på hur det här fortsätter. Det har kommit mycket kritik på senare tid kring Sveriges oförmåga att klara coronapandemin. Samtidigt kan det vara så att vi inte kommer se en andra våg på grund av att vi har en så stor spridning redan. Så det beror helt på vad som blir ”sanningen” kring Sveriges hantering av coronapandemin. Men just nu är svenskarnas förtroende stort för socialdemokratin och regeringen.

I kväll intervjuas statsminister Stefan Löfven i SVT:s Agenda. Programmet startar klockan 21.15 i SVT2 och på SVT Play.

OM UNDERSÖKNINGEN

Topp tio ministrar som flest svenskar har mycket eller ganska stort förtroende för

1. Statsminister Stefan Löfven (S) – 40 procent (+11)

2. Finansminister Magdalena Andersson (S) – 34 procent (+8)

3. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) – 30 procent (+3)

4. Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) – 27 procent (+2)

4. Inrikesminister Mikael Damberg (S) – 27 procent (+9)

6. Utrikesminister Ann Linde (S) – 25 procent (+10)

7. Socialminister Lena Hallengren (S) – 22 procent (+15)

8. Justitieminister Morgan Johansson (S) – 20 procent (-2)

9. Näringsminister Ibrahim Baylan (S) – 18 procent (+8)

10. Socialförsäkringsminiser Ardalan Shekarabi (S) – 17 procent (0)

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1105 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år mellan den 4–10 juni 2020. 575 respektive 530 respondenter har tagit ställning till hälften av ministrarna vardera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.