I maj månad är Socialdemokraterna återigen största parti. Sverigedemokraterna tappar andraplatsen till Moderaterna. Foto: TT/SVT

Novus: Fortsatt upp för S – och ner för SD

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna är fortsatt största parti med stor marginal. Det visar SVT/Novus partisympatimätning för maj månad. Sverigedemokraterna backar och är nu tredje största parti och Liberalerna har en bra bit upp till fyraprocentspärren.

Coronaeffekten på väljarnas partisympatier tycks hålla sig. Nu i maj månad är Socialdemokraterna, på 31,5 procent, största parti med god marginal. 

– Trenden från föregående månad fortsätter. Socialdemokraterna har ju vunnit väldigt mycket förtroende bland väljarna under coronapandemin. Den största förloraren är Sverigedemokraterna. Vi har nu en ny situation där Moderaterna och Sverigedemokraterna är ungefär lika stora, vilket vi inte är vana vid att se den senaste tiden, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

SD nere på tredje plats

Jämfört med förra månadens mätning ligger alla förändringar inom felmarginalen. Men jämfört med februari, innan viruset tog över, så är skillnaderna tydliga. Då var Sverigedemokraterna störst med 23,9 procent av väljarstödet. Nu är de nere på tredje plats med 18 procent.

Under samma period har Socialdemokraterna rusat från 23,2 procent i februari till 31,5 procent i maj. Centerpartiet har stått helt still, det ligger kvar på 8,1 procent medan Moderaterna får 19,2 procent av väljarnas stöd.

Foto: SVT

Liberalerna under spärren

Liberalerna har det fortsatt svårt och ligger stadigt en bra bit under fyraprocentspärren. Under perioden som undersökningen genomfördes så har Liberalerna anklagats för att lobbyister har stor makt i partiet men det tycks inte ha påverkat opinionen, nedgången kom tidigare.

– Ja, de har det svårt i opinionen. Det är en marginell skillnad jämfört med förra månaden och det är långt upp till fyraprocentspärren, säger Torbjörn Sjöström.

Så gjordes mätningen

• Det är 3 976 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen.

• Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post under perioden 27 april – 24 maj 2020.

• Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan.

• Ett antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.